Annons:

Tuffare regler för cruising och studentflak införs vid årsskiftet

Transportstyrelsen inför nya, skärpta regler för cruising och studentflak från och med årsskiftet. Foto: Ossian Mathiasson

Tuffare regler för cruising och studentflak införs vid årsskiftet

Studentflaksåkning och bilcruising får endast ske i direkt anslutning till ett särskilt evenemang från och med årsskiftet. Transportstyrelsen skärper reglerna vad gäller passagerarna. 

Annons:

Transportstyrelsen väljer att förtydliga reglerna som påverkar hur man får åka i exempelvis bilkorteger och på studentflak. Det har funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon, vilket har gjort det möjligt att få sitta fler personer i en bil än det finns säten till. 

”Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det”, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fortsättningsvis kommer det vara tillåtet att köra personbilar med fler passagerare än säten. Kravet är att det sker på kortare sträckor i samband med anordnade arrangemang och att hastigheten aldrig överstiger 20 kilometer i timmen. 

”Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för”, säger Niclas Nilsson.

Studentflak omfattas av nya reglerna

Transportstyrelsens skärpta regler berör även flakåkningen vid studenten. Förändringen är att det bara är tillåtet med flakåkning i direkt samband med arrangemanget, till exempel skolavslutningar och karnevaler. Det får inte förekomma falkåkning på väg till eller från ett sådant arrangemang. 

”Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Och det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat”, säger Niclas Nilsson. 

Om reglerna inte följs kan polisen utdöma böter enligt trafikförordningen som säger att det inte får färdas fler passagerare i en bil än vad den är registrerad för. De skärpta reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt