Annons:

Kyrkan hjälper ekonomiskt utsatta i jul:

Ylva Nilsson är diakoniassistent i Vimmerby pastorat. Foto: Privat

Kyrkan hjälper ekonomiskt utsatta i jul: "Har barnfamiljer som behöver hjälp med elräkningen"

Kyrkan hjälper utsatta människor året runt. I juletid, inte minst den här julen, blir det extra påtagligt.
– Vi har barnfamiljer som ber om hjälp med elräkningen, säger Ylva Nilsson, diakoniassistent  i Vimmerby pastorat.

Annons:

Den här julen blir extra svår för den som redan lever på marginalen. Det märks i hela Sverige och Vimmerby är inget undantag. Vimmerby pastorat gör flera särskilda insatser under julen och märker en skillnad i år. 

– Vi har kvar samma personer som vi alltid har, de som alltid kommer och behöver hjälp. Men i år har vi också en del barnfamiljer som ber om hjälp med elräkningen. Det kan vara en förälder som kanske är sjukskriven eller som pluggar och där ekonomin inte mäktat med. Det gick bra under sommaren, men i september märkte vi att trycket ökade, säger Ylva Nilsson, som är diakoniassistent i Vimmerby pastorat. 

Vad gör ni då?

– Ibland hjälper vi till att betala räkningar, men allra oftast är det mat. Då får man matkassar och inte pengar direkt. Många som får matkassar har haft någon form av problematik i flera år. 

Är ni överraskade över ökningen i år?

– Nej, överraskad kan jag inte säga. Vi vet hur läget är och förstår att det är extra tufft för den som redan lever på marginalen. Vi ser mer och mer att pensionärer frågar försynt. I genomsnitt delar vi ut fem matkassar minst i veckan året runt. Men nu märker vi en ökning av människor som du och jag, som inte har någon problematik, men där man helt enkelt inte får ihop det.

Inget barn ska vara utan julklapp

Man har kunnat ansöka om hjälp fram tills i början av den här veckan, men det är förstås inte helt kört oavsett. Inget barn ska nämligen behöva vara utan julklapp på julafton, menar Ylva Nilsson.

– Vi köper en julklapp till alla som har små barn under 18 år. Då talar man om vad man vill ha och så går vi och handlar det. Inget barn ska vara utan julklapp på julafton. Det är klart det finns en sista gräns längre fram, men det handlar mer om att grejerna ska finnas i affären. Vi nekar ingen som är i behov av hjälp.

Inför julen kommer också kyrkan att skänka julkassar till behövande med mat. 

– Det är drygt 30 kassar och tio av dem är familjer. Det brukar vara något färre, men är lite extra i år. Det är helt självklart att göra så här och vi vill att alla ska få en vettig jul. Det har kyrkorådet varit väldigt tydlig med också. 

"Hela julens budskap"

Ylva Nilsson tror att det är en engångsföreteelse för många just den här julen. 

– Det känns jättebra att kunna ge den här hjälpen. Det här är familjer som kommer klara sig fint framöver. Är det något kyrkan ska vara till för är det just det här. Det är hela julens budskap, att se den fattige, att se flyktingen och att se varandra. Julen är väldigt allvarlig och handlar om att ta hand om sina medmänniskor.

Hon uppskattar även privata initiativ, likt "Julklappshjälpen", som Sarah Svensson ansvarar för i år. 

– Det är toppen. Allt behövs. Jag vet att även Korskyrkan har något liknande som oss och det är fantastiskt. Det jag verkligen hoppas är att folk vågar söka och be om hjälp. Många tycker att det är väldigt pinsamt, men det här kan hända oss alla ibland. Vi finns till för att hjälpa varandra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt