Annons:

Bankchefen i Vimmerby får ny topptjänst:

Marie-Louise Mobelius blir ny bankchef i norra länet. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Bankchefen i Vimmerby får ny topptjänst: "Känns jättespännande"

Kontorschefen för Handelsbanken i Vimmerby, Marie-Louise Mobelius, tillträdde 1 november en ny tjänst. Hon är nu chef för hela norra länsdelen.
– Jag får en mer övergripande roll och det känns jättespännande, säger hon.

Annons:

Marie-Louise Mobelius tillträdde som chef för Handelsbankens kontor i Vimmerby efter Hans Will 2019. Nu utökas hennes tjänst och ansvarsområde. 

Från och med 1 november är hon chef för Handelsbanken i norra Kalmar län. Det innebär att hon är chef över Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

Vår tidning har sökt Marie-Louise Mobelius en längre tid, men först nu är hon beredd att berätta om den nya tjänsten.

– Den här förändringen är en del av Handelsbankens omorganisation som påbörjades under 2020. Den 1 november tillträdde jag som chef över Västervik, Vimmerby och Oskarshamn. Jag kommer inte ha samma roll som tidigare, utan det här blir en övergripande och mer organisatorisk roll kring att leda verksamheten. Jag ska se till att kompetenserna som finns inom kontoren används inom hela områden, berättar hon. 

Vad är tanken med det?

– Tanken med detta är att öka kompetensen och samarbetet inom både privat- och företagssidan för att bättre möta kundernas efterfrågan. Vi blir också mindre sårbara, då alla ärenden kan hanteras av någon inom gruppen oavsett var de fysiskt sitter.

Pandemin hjälpte verkligen storbanken att implementera de digitala lösningarna.

– Vi kan utnyttja kompetensen även om vi inte behöver åka lika mycket som tidigare. Vi kan lösa många utmaningar för kunden utan fysiska möten. 

"Väldigt utmanande"

Marie-Louise Mobelius, som bor i Hultsfreds kommun, har ett långt och gediget cv inom Handelsbanken. Hon ser mycket fram emot sin nya roll.

– Det är verkligen jättespännande och väldigt utmanande. 

Var kommer du vara stationerad?

– Jag kommer fördela det och vara runt på alla tre kontoren. Jag har också en ställföreträdande chef som hjälper mig.

För kunderna ska förändringen inte märkas, åtminstone inte på ett negativt sätt.

– Tanken är att det ska bli bättre för kunderna. Det här ska ge mer specialisthjälp. Om man exempelvis har en företagsfråga, så finns det nu tre kontor med medarbetare. Vi har valt att göra det här, så att kunderna ska märka så lite som möjligt av den här förändringen. Vi tror att det ska upplevas positivt.

Handelsbanken har stängt många lokala bankkontor de senaste åren. Kan det här vara ett steg mot det?

– Nej, snarare tvärtom. Det är svårt med personalrekrytering till lokala kontor och då väljer vi att göra så här, för att vi ska kunna fortsätta. 

14 medarbetare i norra länet

Förändringen ska inte innebära några justeringar av personalstyrkan.

– Inom gruppen finns det för närvarande totalt 14 medarbetare. Det är övervikt, om man tittar på fysisk placering, i Oskarshamn. Personalstyrkan på plats kommer arbeta på distans mot de olika kontoren. 

När det gäller bolån har Handelsbanken skapat en specialiserad bolånegrupp som ska sköta handläggningen av bolånelöften och bolån.

– Där har vi kunnat snabba på handläggningstiden genom digital signering av handpenningslån och bolån. Vi jobbar ständigt i förbättring för att möta våra kunders efterfrågan och delen med bolån är en del i det arbetet. Banken har tillsatt sådana här grupper på flera ställen i landet för att det ska gå snabbare och smidigare för kunden.

"Skakigt på börsen"

Inte minst andra halvan av 2022 var turbulent ekonomiskt. Börsen var skakig, inflationen stack i höjden och räntorna steg ordentligt för första gången på väldigt länge. 

– Vi får mycket frågor från kunderna som undrar. Att vi hade jättestora uppgångar på räntor har påverkat mångas ekonomi. Man har mindre kvar i plånboken. För oss har det varit mycket mer rådgivning kring lån. Ska man binda eller inte? Det har vi inte haft många förfrågningar om på länge. Dessutom har det varit skakigt på börsen också, säger Marie-Louise Mobelius.

Vad tror du om framtiden?

– Det är ett riksbanksmöte framöver och vi får se om det kommer någon ytterligare höjning. Vi får hoppas att det får effekt för inflationen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt