Annons:

Polisen som sköt man i Storebro är tillbaka i tjänst:

Anders Pleijel är lokalpolisområdeschef och därmed chef över polisen i Vimmerby. Foto: Arkivbild

Polisen som sköt man i Storebro är tillbaka i tjänst: "Mår bra"

Den polis som sköt verkanseld vid ingripandet i Storebro den 23 december är tillbaka i tjänst. Han vilade från jobbet någon vecka efter händelsen.
– Han mår bra, säger lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel.

Annons:

Det var kvällen före julafton, i samband med ett polisingripande vid ett lägenhetsbråk i Storebro, som en man i 45-årsåldern gick till attack mot en polis med ett tillhygge. 

Tidigt nåddes vår tidning av uppgifter om att det ska ha rört sig om en yxa. Detta bekräftades senare av polisen.

Polismannen träffades av yxan i huvudet och fick föras till sjukhus. I samband med attacken avlossade han sitt tjänstevapen och sköt verkanseld mot gärningsmannen.

Mannen skottskadades och fördes till sjukhus. Vid lunchtid på julafton meddelade polisen att mannen, som var misstänkt för mordförsök på polismannen, avled av sina skador. 

I mellandagarna berättade Anders Pleijel, chef över lokalpolisområde Västervik, att han kommit överens med polismannen om att vila några dagar. 

– Han är inte tagen ur tjänst, däremot har han och jag tillsammans kommit överens om att han ska vila några dagar. Han måste få tid att bearbeta det som har hänt och låta det sjunka in, sedan bestämmer han själv när han är mogen att komma tillbaka till jobbet, sa Anders Pleijel den 27 december.

Polismannen tillbaka på jobbet

Nu är mannen tillbaka på jobbet sedan en tid tillbaka.

– Han var aldrig tagen ur tjänst. Säger man det så är det en sanning med modifikation. Det var en överenskommelse mellan oss om att han skulle vara hemma en stund. Man mår inte så bra efter att ha fått en yxa i hvududet som du förstår. Han var hemma i någon vecka, men har därefter varit tillbaka på jobbet, säger Anders Pleijel.

Hur har ni resonerat?

– Eftersom det inte finns någon brottsmisstanke så jobbar han på som vanligt. Hur man resonerar beror naturligtvis helt på omständigheterna.

Hur mår han nu?

– Han mår ganska bra. Det är ingen skillnad från innan händelsen.

Utredning pågår

Polisen har arbetat utefter sina rutiner när sådant här sker. 

– Vi har skött det här enligt gängse hantering. Han går hos företagshälsovården och vi har hanterat det internt genom att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket, haft samtalsstöd för både polis, räddningstjänst och ambulans som var på plats. Polismannen har daglig kontakt med sin gruppchef för att kontrollera hur han mår både psykiskt och fysiskt. Det blir ett visst ljud vid en sådan här händelse och han har också haft sin skada i huvudet. 

En utredning om tjänstefel pågår vid särskilda åklagarkammaren. Det finns dock ingen misstänkt för brott.

– Det har det inte gjort någon gång och ingen är skäligen misstänkt för brott nu heller, sa åklagaren Martin Tidén nyligen till DV.

Åklagaren känner dock att han har en ganska god bild över vad som hänt på platsen.

– Jag har givetvis pratat med läkaren och har en viss uppfattning om vad man kom fram till i den tekniska undersökningen. En del förhör har hållits och jag har en ganska bra bild över vad som har hänt. Men jag kan inte fatta något beslut förrän jag har det på pränt. 

Anders Pleijel vill inte säga något om utredningen.

– Jag vill inte spekulera kring det. Det finns ingen misstänkt, men i övrigt vill jag varken säga bu eller bä.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt