Annons:

Naturskyddsföreningen positiv till miljöanpassning av vattenkraften

Miljöanpassning av vattenkraften är livsviktig för många hotade arter. Det menar Naturskyddsföreningen – som ställer sig positivt till regeringens förslag att miljöbalken ändras för att effektivisera prövningen av vattenkraftverk.
– Det är bra att förslaget äntligen är klart, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Annons:

Vattenkraften lyder i praktiken under 1918 års vattenlag som innehar tillstånd utan tidsbegränsning och varken krävde miljöanpassningar eller minimitappningar. Av Sveriges cirka 2 000 vattenkraftverk har bara två procent fungerade passager för upp- och nedströms vandring av fisk, uppger Naturskyddsföreningen. Många kraftverk ska också helt sakna tillstånd.

– Det är bra att regeringens förslag uttryckligen säger att vattenkraftverk inte får äventyra möjligheten att uppnå miljöbalkens miljökvalitetsnormer för vatten eller försämra vattenkvaliteten. Det betyder i praktiken att det är vattendragens miljötillstånd som avgör vilka åtgärder som behövs för att rädda hotade arter som till exempel flodpärlmussla, ål och lax, säger Ellen Bruno, sakkunnig på Naturskyddsföreningen. 

"Äntligen är klart"

Förslaget från regeringen skulle göra att miljöbalken ändras för att effektivisera prövningen av vattenkraftverk. Förslaget innebär att samtliga Sveriges vattenkraftverk med tillhörande dammar ska omprövas enligt en nationell plan och få moderna miljövillkor med krav på minimitappningar och fiskvandringsvägar förbi dammarna.

– Det är bra att förslaget äntligen är klart. Att förbättra nuvarande process är helt nödvändigt för att nå de svenska miljömålen, rädda många hotade arter och uppfylla kraven i EU:s ramdirektiv för vatten, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

"Vill inte ha ett moratorium"

Enligt lagförslaget ska en nationell prövningsplan göra avvägningar mellan behovet av miljöåtgärder och elproduktion, ange vilka kraftverk som bör prövas tillsammans och när prövningarna ska ha påbörjats. En sådan prioritering anser Naturskyddsföreningen är rimlig. Däremot anser inte föreningen att de kraftverk som för stunden helt saknar tillstånd ska få fortsätta bedrivas i väntan på prövningen.

– Vi vill inte ha ett moratorium för tillståndslösa kraftverk eftersom det kommer att lägga en död hand över länsstyrelsernas tillsynsarbete. Prövning av tillståndslösa kraftverk och dammar är en av få myndighetsinsatser som idag ger konkreta resultat i miljön. De konflikter som finns runt vissa kraftverk beror främst på att både prövning och miljöförbättrande åtgärder kostar mycket för kraftverksägarna. Så fort den solidariska fond som de stora energibolagen utlovat är på plats, kommer en stor del av dessa problem att försvinna. Moratoriet kommer bara att i onödan försena processen, säger Karin Lexén.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt