Annons:

SKL kritiskt till nytt lagförslag: "Kan stoppa samhällsutvecklingen"

Naturskyddsföreningen jublar. Det gör däremot inte Sveriges Kommuner och Landsting över regeringens nya lagförslag.
– Vi vill att regeringen arbetar om sitt förslag, säger SKL:s ordförande Lena Micko, i ett pressmeddelande.5

Annons:

Regeringens lagförslag om skärpta krav på vattenkraften måste arbetas, anser Sveriges Kommuner och Landsting. SKL menar att det slår hårt mot många olika verksamheter och kan stoppa viktig samhällsutveckling. Regeringens syfte med lagförslaget är att förbättra kvaliteten på svenska vatten, bland annat mot bakgrund av att EU-kommisionen kritiserar Sverige för att inte leva upp till de krav som unionen ställer på god vattenkvalitet i sitt ramdirektiv för vatten.

– Regeringens intention är god. Men i praktiken riskerar det här att bli en stopplag för en rad viktiga verksamheter runt om i landet. Vi vill därför att regeringen arbetar om sitt förslag. Det är fullt möjligt att genomföra lagändringar och möta kommissionens kritik utan att hindra samhällsutvecklingen, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

"Bostadsbyggandet försvåras"

SKL menar att regeringens förslag kommer att bli en stoppregel för alla verksamheter och åtgärder som kan ha negativ påverkan på miljökvalitetsnormer för vatten. "Regleringen riskerar att innebära direkta hinder för många detaljplaner och förutsättningarna att få fram bostäder försämras", skriver SKL. 

Att total omprövning görs till huvudregel i förslaget vänder sig SKL också emot.

"Det innebär, som exempel, att ett vattenreningsverk som ska utvidgas för att ta emot avloppsvatten från nya stadsdelar ofta måste genomgå en miljöprövning av hela sin verksamhet. Det kan bland annat få följden att va-huvudmän hindras från att utöka sin verksamhet i den takt som behövs, trots att det egentligen skulle vara till nytta för miljön. En annan risk är att de redan nu överbelastade mark- och miljödomstolarna får ännu längre handläggningstider", skriver SKL.

"Måste ses över"

SKL instämmer i EU-kommissionens kritik och anser att Sveriges arbete med ramdirektivet för vatten brister. "Det svenska systemet med miljömål formulerade som bindande kvalitetsnormer har kritiserats länge utan att en efterfrågad översyn har skett", skriver de. 

– Sveriges arbete med ramdirektivet för vatten måste ses över i sin helhet. Det krävs ett omtag från regering och statliga myndigheter, säger Lena Micko.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt