Annons:

Nu tas rekommendationen om bred testning för vårdpersonalen bort

Rekommendationen om bred testning bland vård- och omsorgspersonal tas bort. Foto: MostPhotos

Nu tas rekommendationen om bred testning för vårdpersonalen bort

Vård- och omsorgspersonal har behövt genomlida covid-19-tester betydligt mer än några andra. Nu tas rekommendationen om testning kring covid-19 för vård- och omsorgspersonalen bort.

Annons:

En bred testning för covid-19 för vård- och omsorgspersonal har rekommenderats på till exempel sjukhus och särskilda boenden sedan februari 2022. 

Testningen bedöms i nuläget ha begränsad effekt för att minska smittspridningen i dessa miljöer. Samtidigt är testningen resurskrävande och nu tas därför rekommendationen om testning av personal vid symtom bort. 

Beslutet träder i kraft den 15 februari.

– Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp. För att inte utsätta patienter och boende för smittrisk är det extra viktigt att vård- och omsorgspersonal tänker på att stanna hemma vid sjukdom, säger Sara Byfors, avdelningschef.

Gott skydd i befolkningen

Fortsatt rekommenderas testning av patienter och omsorgstagare med symtom i känsliga miljöer. Vid eventuell smittspårning kan testning också vara aktuellt. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att ett gott skydd mot allvarlig sjukdom har byggts upp i befolkningen genom återkommande exponering för smitta samt vaccinationer. 

Från den 1 mars gäller nya rekommendationer om påfyllnadsdos av vaccin för personer som är 50 år och äldre samt för riskgrupper.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt