Annons:

Unga vill förbjuda rökning –

Unga i Sverige är positivt inställda till att förbjuda rökning. Foto: Pixabay

Unga vill förbjuda rökning – "Väldigt glädjande"

Mer än varannan ung person i Sverige kan tänka sig ett förbud mot tobak, enligt en ny undersökning. Stödet för rökförbud under skoltid är ännu högre.
– Det är en väldigt glädjande inställning, säger folkhälsominister Annika Strandhäll (S) till TT.

Annons:

Rökförbundet på krogar och restauranger har gällt i Sverige sedan 2005. Men många svenskar, särskilt den yngre generationen, vill se ytterligare förbud mot rökning.

Det är en undersökning från organisationen A non smoking generation som TT tagit del av. 

En majoritet är enligt undersökningen emot rökning på allmänna platser, så som busshållsplatser och uteserveringar. Dessutom är 77 procent positiva till att både elever och personal förbjuds att röka under skoltid.

– Vi skulle välkomna ett förbud mot rökning på skoltid. Det är helt absurt att hela samhället håller på att bli rökfritt, men att skolorna är där som det röks mest, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på organisationen.

Förslag på ändringar på gång

Men något förbud mot rökning på skoltid är dock inte aktuellt, enligt Annika Strandhäll. En rad andra förslag till lagändringar är på gång. 

– En sak som redan nu kommer, den 1 juli, är en 18-årsgräns på e-cigaretter. Men jobbar vi intensivt på en proposition med andra delar, som exponeringsförbud för tobaksprodukter, mer neutrala förpackningar och fler rökfria miljöer på allmänna platser.

Positiva till förbud

De tillfrågade mellan 14 och 18 år mer positiva till olika former av rökförbud. Många unga kan också tänka sig ett totalförbud. 35 procent av de unga svarar "ja, absolut" på frågan om Sverige borde förbjuda tobak. 27 procent svarar "kanske", medan 17 procent svarar "nej". 17 procent är tveksamma. 

Enligt Annika Strandhäll är det osäkert om ett totalförbud mot rökning vore den bästa vägen att gå. 

– Precis som med alkoholpolitiken handlar det om att göra avvägningar. Det här måste göras med klokskap, steg för steg. Men det är väldigt glädjande att unga människor inser att rökning är farligt och kostsamt för både individen och för samhället, säger ministern.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt