Annons:

Gymnasiechefen om förslaget:

Så ser gymnasiechefen Anders Eriksson på förslaget om totalt tobaksförbud på gymnasiet.

Gymnasiechefen om förslaget: "Ingrepp på den personliga integriteten"

Det kan bli ett totalt tobaksförbud på samtliga skolor i Vimmerby kommun. Gymnasiets verksamhetschef, Anders Eriksson, är kluven.
– Det blir nog svårt att se till att det efterlevs, säger han.

Annons:

Kommunstyrelsen har föreslagit barn- och utbildningsnämnden att införa ett totalt förbud mot tobak på samtliga skolor i kommunen. Det skulle innebära att det blev förbjudet att röka och snusa på gymnasiet i Vimmerby.

– Ur hälsoperspektiv är det positivt, men man måste nog tänka till så det inte blir ytterligare en sak vår personal ska brottas med. Vi jobbar redan med tobaksfri duo som vi gör tillsammans med regionen och folktandvården. Det är en del i ett aktivt pågående arbete för att få skolan tobaksfri. Man kan säga att det är en policy vi har antagit och som vi jobbar med, men jag vet inte om man kommer längre genom att besluta om ett förbud, säger gymnasiechefen Anders Eriksson och fortsätter:

– Det här med tobak är inte enkelt, man måste motivera de som använder tobak att göra sig tobaksfria. Det är människor som har en vana, och man måste jobba och stötta dem för att de ska bryta ett tobaksbruk. Det är ett ganska långtgående ingrepp på den personliga integriteten, så det måste göras med viss eftertanke.

Hur ser du på ett eventuellt förbud när det finns en ganska stor andel som är myndiga?

– Jag har inte hunnit fundera på det men vi har redan jobbat med den här tobaksfria utmaningen. Det här behöver vi fundera på hur vi förhåller oss till. Vi har ett rökfritt skolområde och jobbar för att det ska efterlevas. Anledningen är att göra det svårare och besvärligare att använda tobak, för att man ska avstå av det skälet.

Det handlar om både elever och lärare som är myndiga. Blir det inte problematiskt?

– Regelmässigt kan man säkert ha det men är det rimligt att begära en efterlevnad av förbudet? Det är jag mer tveksam till. Att ha det som mål, jobba med olika insatser och försöka påverka kan man göra, det är en klok tanke.

"Ingen större risk"

Anders Eriksson är rädd att det ska innebära merarbete för gymnasiets personal.

– Jag tror att det blir svårt att se till att det efterlevs. Ska man ha en totalt tobaksfri miljö lär det innebära merarbete för personalen. Man måste jobba med de som använder tobak, men alla vill inte sluta och de är inte så lätta att påverka. Det här behöver nog diskuteras i flera led.  

Ser du en risk att elever kan välja bort gymnasiet?

– Nej, det tror jag inte är någon större risk. Det väljer man nog inte skola utifrån, då krävs det nog större saker. Ryktet om gymnasiet, hur vi agerar och uppträder, kan säkert påverkas till viss del, men att man skulle välja bort gymnasiet för det ser jag som osannolikt.

Här kan du läsa hur BUN:s ordförande Peter Karlsson ser på frågan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt