Annons:

Gästkocken blev sjuk – då fick William och Filip hoppa in med kort varsel

De tidigare restaurangeleverna William Axelsson och Filip Petersson besökte restaurangskolan i Vimmerby i onsdags. Foto: Ossian Mathiasson

Gästkocken blev sjuk – då fick William och Filip hoppa in med kort varsel

I Luqaz Ottossons sjukfrånvaro fick de före detta eleverna William Axelsson och Filip Petersson hoppa in i köket på restaurangskolan i Vimmerby. 
– Grundtanken är att eleverna ska få med så många tekniker som möjligt, säger Filip Petersson, ny souschef på Brygghuset. 

Annons:

Eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium är vana vid att få besök av kockar som finns med i köket under en heldag. 

Eksjöbördige kocken Luqaz Ottosson, som driver restaurangen Rot på Gotland sedan 2017, fick ställa in onsdagens Vimmerbyvisit på grund av sjukdom. Då fick de tidigare eleverna, Filip Petersson på Brygghuset i Vimmerby och William Axelsson på Matkultur i Västervik, förtroendet att laga mat tillsammans med restaurangeleverna på Vimmerby gymnasium. 

– Jag och William blev tillfrågade i måndags så vi satt i två kvällar och skrev ihop en meny som vi fick göra om lite grann. Grundtanken är att eleverna ska få med så många tekniker som möjligt och vi ändrade till vad vi är bekväma i att göra i ett kök, säger Filip Petersson. 

"Bra bild av hur det kan vara"

De lokala kockarna satte ihop en sjurättersmeny som eleverna fick jobba med under hela dagen. 

– Det gör att det blir mer pill och plock och det är vad jag och William tyckte var roligast under utbildningen. Det här var de roligaste kvällarna så vi försöker hålla det så roligt som möjligt med en bra harmoni. Det är bra att ge en bra bild av hur det kan vara, säger Filip Petersson. 

Filip Petersson tog studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet 2017 och gick under pandemin en utbildning i Schweiz. Han hade då praktik på Geranium, utsedd till världens näst bästa restaurang, i Köpenhamn

– Jag tycker att det är roligt att komma hit och eleverna får också se att det inte är så läskigt med de lokala kockarna. 

"Det absolut roligaste jag har gjort"

Hultsfredsbördige kocken William Axelsson hade förra våren praktik på en välrenommerad tvåstjärnig Michelin-restaurang i Spanien, tog studenten förra sommaren och jobbar numera på Matkultur i Västervik. 

– Praktiken i Spanien var det absolut roligaste jag har gjort och det var lärorikt att jobba på en så hög nivå. Jag var ganska inställd på att jag skulle flytta härifrån efter studenten, men jag har stannat kvar. Det absolut viktigaste är att man känner att man fortsätter framåt och utvecklas på rätt sätt, säger William Axelsson. 

Han var glad över att vara tillbaka i restaurangskolans kök under en heldag. 

– Det är kul att vara tillbaka och hjälpa till på restaurangskolan. Jag känner merparten av eleverna och det är kul att se att många av dem har utvecklats sedan jag tog studenten förra sommaren, säger William Axelsson. 

Vad har du för tips till eleverna?

– Mitt bästa tips är att komma iväg under praktikperioderna och prova på olika typer av restauranger för att se vad man tycker om. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt