Annons:

Antalet anmälda kränkningar inom skolan ökade kraftigt – här är teorin om varför

Antalet anmälda kränkningar inom skolan ökade kraftigt. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Antalet anmälda kränkningar inom skolan ökade kraftigt – här är teorin om varför

Långt många fler anmälda kränkningar förra året än året dessförinnan. Skolchefen har en klar teori om varför det såg ut så.

Annons:

Under 2021 rapporterades 584 anmälningar om kränkande behandling inom samtliga skolor i Vimmerby kommun. Förra året var det hela 715 anmälningar.

– Vi gör den här sammanställning en gång per termin och får sedan en redovisning för helåret. Man såg ett mönster redan i höstas och det mönstret fanns kvar. Därför ställde man en fördjupande fråga från nämndens sida och bad om en analys, säger Ola Karlsson, skolchef i kommunen.

Denna analysen pekar mot en tydlig förklaring.

– Det är en förändring över rutinerna kring hur man jobbar med kränkningsanmälningar. Om en elev sa något kränkande tidigare och fem personer upplevda sig kränkta, så blev det en kränkningsanmälan. Nu gör man en kränkningsanmälan per elev och det leder till fler anmälningar. 

Så ökningen är inte oroande?

– Förklaringen jag hade nyss är en stor del av ökningen mellan 2021 och 2022. Man jobbar med anmälningar på ett annat sätt.

Inte säkert det är en kränkning

Personal som får kännedom att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i skolans verksamhet är skyldig att anmäla detta till rektorn. Det gäller även om ett barn eller en elev blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier. 

– Anmälda kränkningar är något som går upp och ned mellan olika skolor, men det är bra att kunna följa upp det. Nu har man försökt hitta en gemensam policy, men det kan skilja sig åt från år till år. Det handlar mycket om elevgrupper också, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Statistik gällande anmälda kränkningar i andra kommuner har man inte att jämföra med.

– Men det vi kan se är antalet anmälda kränkningar och när vi frågar eleverna om trygghet, dels genom egna enkäter och dels genom enkäter från Skolinspektionen, så har vi höga värden. Sker det kränkningar så hanteras det. Eleverna känner en trygghet. Det ska också betonas att det här är anmälda kränkningar och det är inte säkert att det i varje enskilt fall rör sig om en kränkning.

Under 2021 var det också delvis hemundervisning, vilket kan ha påverkat siffrorna för det året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt