Annons:

Så många anmälda kränkningar har det varit på skolorna – stora bråket pekas ut som förklaring

Kraftig ökning av antalet anmälda kränkningar i Vimmerby kommun hittills i år. Stora bråket vid AL-skolan ses som en förklaring. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Så många anmälda kränkningar har det varit på skolorna – stora bråket pekas ut som förklaring

Under hela 2022 var det 715 anmälda kränkningar inom skolans värld. Efter första halvåret i år rör det sig om 426 – och Astrid Lindgrens skola F-6 sticker ut tydligt.
– Det beror på det här stora slagsmålet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Ökningen var stor mellan 2021 och 2022. Då gick man från 584 anmälningar om kränkande behandling inom samtliga skolor i Vimmerby kommun till 715 under förra året. 

En analys då pekade mot en tydlig förklaring.

– Det är en förändring över rutinerna kring hur man jobbar med kränkningsanmälningar. Om en elev sa något kränkande tidigare och fem personer upplevda sig kränkta, så blev det en kränkningsanmälan. Nu gör man en kränkningsanmälan per elev och det leder till fler anmälningar, berättade skolchefen Ola Karlsson i våras. 

Storbråket drar upp siffrorna

Nu har siffrorna för det första halvåret 2023 redovisats för barn- och utbildningsnämnden. Då handlar det redan om 426 anmälningar om kränkande behandling. Astrid Lindgrens skola sticker ut ordentligt. 162 av totalt 426 anmälningar kommer från AL-skolans F-6.

– Det beror på det här stora slagsmålet som var. Det blir en anmälan för varje elev som var med och därför sticker den siffran ut väldigt högt, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Det var i slutet april i år som storbråket bröt ut en bit utanför skolgården efter skoltid. Ett 30-tal elever från skolan fanns på plats och samma kväll som bråket var spreds filmer från händelsen som en löpeld på sociala medier. En omfattande utredning startades några dagar efter händelsen.

– Vi fick tips från vårdnadshavare om att det kunde röra sig om en Tik tok-utmaning, men det är inget som framgick i utredningen med eleverna. Det verkar ha varit en mindre grupp elever som haft någon slags konflikt som börjat på skoltid. Därefter växte den och blev jättestor och allting sprider sig väldigt fort numera. Det var absolut ingen som hade önskat eller tänkt att det skulle sluta på det här sättet, berättade rektorn Anna Ljungqvist.

Inga elever stängdes av efter jättebråket och enligt Anna Ljungqvist var stämningen på skolan lugn och bra kort efter händelsen.

Görs en gång per termin

Sammanställningen över antalet anmälda kränkningar görs en gång per termin. Att det är så pass många som 426 anmälningar mellan 1 januari och 30 juni ska man inte dra för stora växlar av, menar Ola Gustafsson (KD), andre vice ordförande i nämnden.

– Är det många inblandade blir det också många anmälningar. Det görs en anmälning per elev och inte en anmälning per tillfälle, säger han.

På AL-skolans högstadie rör det sig om 36 anmälningar. På Vimarskolan handlar det om 66 på F-6 och 56 på högstadiet. Bland skolorna utanför tätorten sticker Frödinge ut med 37 och Brännebro med 19.

– Det är svårt att göra några analyser. En ny termin ger nya siffror. 

Personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i skolans verksamhet är skyldig att anmäla detta till rektorn. Det gäller även om ett barn eller en elev blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier.

– Man går vidare med det och tittar på det, men det är inte säkert att en anmälning innebär att det varit en kränkning, säger Peter Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt