Annons:

Lokala toppolitikernas skarpa brev till Trafikverket: ”Är förödande”

Foto: MostPhotos

Lokala toppolitikernas skarpa brev till Trafikverket: ”Är förödande”

I ett gemensamt brev till Trafikverket kritiserar kommunalråden i Västervik, Vimmerby, Kinda och Åtvidaberg myndigheten för dess planering av anslutningen söderifrån till den nya stationen i Linköping.
”Att Stångådals- och Tjustbanans framtid till överhängande del avgörs på en kostnadskalkyl är förödande”, skriver de bland annat.

Annons:

Brevet, som är daterat den 28 februari, är ställt till Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana samt till myndighetens styrelse. Det är undertecknat av fyra kommunstyrelseordföranden verksamma i kommuner som i högsta grad påverkas av det beslut som Trafikverket kommer fatta i frågan;  Harald Hjalmarsson (M), Västerviks kommun, Helen Nilsson (S), Vimmerby kommun, Thomas Lidberg (S), Åtvidabergs kommun och Christer Segerstéen (M), Kinda kommun.

De fyra uttrycker en oro för effekterna av Trafikverkets plan på att Stångådals- och Tjustbanan inte får en direktanslutning till den nya station som planeras i Linköping, utan att ändstationen för banorna söderifrån blir i Tannefors och att man därifrån ska ta sig vidare med buss.

"Utredningen bör vara styrande"

”Åtvidabergs, Kindas, Vimmerbys och Västerviks kommuns uppfattning är att val av inriktning måste utredas och analyseras djupare utifrån konsekvenser för närliggande kommuner och sydöstra delen av Sverige”, skriver man bland annat i brevet.

Man förtydligar också att en direktanslutning av Stångådals- och Tjustbanan är viktig för dagpendling, men också för att Linköping inte sällan är en del av resan och inte slutdestinationen.

Även påverkan på transportinfrastrukturen, minskad attraktionskraft för inflyttning och företagsetablering samt det man beskriver som den bristfälliga samordningen av regeringsuppdraget att utreda Stångådals- och Tjustbanornas funktion för regional utveckling och inriktningsbeslutet om de regionala banornas anslutning i Linköping.

”Utredningen bör vara styrande för hur banorna ansluter, men som upplägget är idag riskerar inriktningsbeslutet sätta ramarna för utredningen”, skriver man.

Brevet i sin helhet

”Reaktion på förordat inriktningsbeslut om ändstation för Stångådals- och Tjustbanan

Den 8 februari 2023 anordnade Trafikverket ett informationsmöte med Region Kalmar län samt berörda kommuner längs Stångådals- och Tjustbanan. Syftet med mötet var att informera om Ostlänkenprojektet genom Linköping samt kommande inriktningsbeslut gällande ändstation för de ovan nämnda banorna i Linköping. Mötesdeltagarna gavs även möjlighet att ställa frågor direkt till projektet.

Av olika förslag på ändstation i Linköping presenterade Trafikverket ett förordat alternativ, det som benämns som ”Tannerfors Norra”. Alternativet innebär att banorna inte får en direktanslutning till nya stationsläget i Linköping som planeras ligga i stadsdelen Steninge. Istället föreslås den nya ändhållplatsen för banorna kopplas ihop med nytt stationsläge i Steninge med buss. För vidare resor till Stockholm hänvisas resenärer till byte i Norrköping via en ännu inte utredd anslutning till Södra stambanan. Förordat alternativ är en konsekvens av de kostnadsbesparingskrav Ostlänkenprojektet fick i december 2022, men Åtvidabergs, Kindas, Vimmerbys och Västerviks kommuns uppfattning är att val av inriktning måste utredas och analyseras djupare utifrån konsekvenser för närliggande kommuner och sydöstra delen av Sverige. Underlagen bör tas fram i samråd med berörda kommuner och regioner.

Inte sällan är Linköping en del av hela resan och inte slutdestinationen. Möjligheten att på ett tideffektivt och hållbart vis kunna fortsätta resan mot Stockholm, Malmö och Göteborg är av stor vikt. Kommunerna längs de två banorna samt Region Kalmar län har länge verkat för ett ökat kollektivtrafikresande. Att resenärerna blir tvungna att genomföra ytterligare byten i kombination med en förlängd restid blir en avsevärd försämring ur en jämlikhets-, tillgänglighets- samt bekvämlighetssynpunkt. Risken att motarbeta det långsiktiga arbetet om att öka antal resenärer på banorna blir påtaglig. Stångådals- och Tjustbanorna används för såväl långväga resor som för dagpendling. Effekter för dagpendlingen behöver utredas för de olika alternativen för ändstation.

Utöver detta vill undertecknade belysa den bristfälliga samordningen av regeringsuppdraget att utreda Stångådals- och Tjustbanornas funktion för regional utveckling och inriktningsbeslutet om de regionala banornas anslutning i Linköping. Utredningen bör vara styrande för hur banorna ansluter, men som upplägget är idag riskerar inriktningsbeslutet sätta ramarna för utredningen.

Transportinfrastruktur har möjlighet att bidra till ökad produktivitet samt ekonomisk tillväxt i hela landet om det hanteras rätt. Undertecknade kommuner anser att banorna spelar en avgörande roll för att attrahera inflyttare, locka företagsetableringar och för näringslivet att hitta den kompetens de efterfrågar i takt med en ökad digitalisering och krav på utbildad arbetskraft.

Med denna skrivelse vill undertecknade belysa brister med den planering som läggs fram av Trafikverket. Att Stångådals- och Tjustbanans framtid till överhängande del avgörs på en kostnadskalkyl är förödande med hänvisning till att ge förutsättningar för att hela Sverige ska leva.

Harald Hjalmarsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Västerviks kommun

Thomas Lidberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Åtvidabergs kommun

Helen Nilsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Vimmerby kommun

Christer Segerstéen (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Kinda kommun”

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt