Annons:

Ska få veta mer om EPA-kulturen i vårens föräldracaféer:

Anja Persson håller i de digitala föräldracaféerna i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Ska få veta mer om EPA-kulturen i vårens föräldracaféer: "Aktuellt ämne"

Snart är det dags för vårens två sista digitala föräldracaféer. Det sista, längre fram i april, handlar om EPA-kulturen.
– Det är ett aktuellt ämne, säger Anja Persson, ungdoms- och ANDTS-samordnare i kommunen.

Annons:

Den första av de totalt tre digitala föräldracaféerna har redan varit. Då var intresset skralt och nu hoppas man från kommunens sida på större föräldraintresse framåt. 

– Vi har inte riktigt lyckats nå ut helt enkelt. När vi hade föräldracaféer fysiskt och bjöd in föräldrar, så var det inte tillräckligt många som kom. Det kunde vara en till tio föräldrar som kom, säger Anja Persson. 

Under pandemin gick man, som många andra, över till en digital lösning istället. 

– Vi hängde på när mycket annat blev digitaliserat. Genom att ha det digitalt slipper man gå till en fysisk plats och kan vara mer anonym om man är intresserad av ett visst ämne. Vi skulle också gärna vilja ha de här tillfällena runt om i alla orter, men det har vi inte förutsättningarna eller möjligheterna till. Då blir det här också ett sätt att nå ut. 

En tydlig brist

Det har man märkt gett ett ökat intresse genom "En kväll för ditt barn" som arrangeras på hösten. 

– Vissa föräldrar har uppgett att det är för långt att köra och därför har det blivit tydligt att det finns ett behov av att bli mer tillgänglig. Vi spelar även in det här så att man kan se det i efterhand. Behöver man göra något annat, så kan man se det en annan dag. Vi har sett många fördelar av det här. 

Det finns dock en tydlig brist i det digitala konceptet. 

– Det vi saknar är att fler föräldrar kunde prata och stötta varandra. Det får man inte lika mycket av när det är digitalt. Just ett föräldracafé, som det i grunden heter, blir det ju inte så mycket av. Vi har inte riktigt kommit ut som vi har velat heller och det kanske är inte så vedertaget ännu, men vi tror att det blir mer och mer känt. 

EPA-kulturen ett ämne

Vårens andra föräldracafé är nu på måndag. Då handlar det om att vara förälder under barn och ungas olika utvecklingsstadier. 

– Föreläsaren kommer beröra föräldraskapet genom de olika stadierna och ge tips och råd till föräldrar. Efteråt finns det utrymme för frågor. 

Det tredje föräldracaféet handlar om EPA-kulturen. "Unga, A-traktorer och vuxna runt omkring" är rubriken. Den digitala träffen är den 24 april. 

– Då kommer vi ha tre olika personer, dels en fritidsledare på Fryshuset, en 20-åring som har haft det som intresse samt polisen. Det blir en kväll där föräldrarna kan få veta hur man som förälder kan bemöta intresset. EPA-kulturen har vuxit bland unga de senaste åren och vi har gjort olika saker kring målgruppen, men inget riktat till föräldrarna. Det är ett aktuellt ämne, säger Anja Persson. 

Tanken är att fortsätta med de här träffarna och man har redan flera tankar på vilka ämnen som kan bli aktuella då. 

– Det handlar mer allmänt om vad vi tror att man som förälder kan ha nytta av. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt