Annons:

Forum för att peppa föräldrar med aktuell info får nytt namn

Sofia Lindblad, Anja Persson och Simon Höxter är involverade i Föräldrapeppens tre digitala föreläsningar under våren. Fokus ligger på att lyfta olika aktuella ämnen, bland annat nya nikotin- och tobaksprodukter och hur man kan skydda barn och unga från spel om pengar. Foto: Ossian Mathiasson

Forum för att peppa föräldrar med aktuell info får nytt namn

Forumet för att peppa och stärka föräldrar med info, tips och råd byter namn till ”Föräldrapeppen”. Under våren arrangeras tre digitala föreläsningar inom aktuella ämnen som riktar sig till vårdnadshavare. 

Annons:

Idén om de digitala föräldracaféerna väcktes under pandemin när Vimmerby kommun såg ett behov av att kunna stötta och stärka föräldrar utan att behöva ses fysiskt. 

– När föräldracaféerna blev digitala förlorade vi tyvärr syftet med att skapa ett forum där föräldrarna kunde träffas och prata men vi behöll ändå konceptet eftersom vi kunde se andra fördelar. Fördelarna har varit att vi nått ut till de som inte haft möjlighet att ta sig till Vimmerby och till de som inte haft möjlighet att delta men som nu kunnat se det i efterhand. Det var dessa för- och nackdelar tillsammans med att vi genom dessa tillfällen ville lyfta fram vårt mål, nämligen att stärka och peppa föräldrar i sin föräldraroll, som gjorde att Föräldrapeppen blev ett mer passande namn, säger Anja Persson, ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun.

Tre digitala föreläsningar under våren

Det kommer under våren arrangeras tre korta, digitala föreläsningar med olika aktuella teman som riktar sig till vårdnadshavare och andra viktiga vuxna. Det första ämnet går under namnet ”Från brunt och ute till vitt, fräscht och inne”, handlar om de nya nikotin- och tobaksprodukterna och sänds live på måndag kväll.

– Vi har sett att det sker en ökning av användandet av dessa produkter bland tonåringar. Det är inte så lätt att ha koll på de nya produkterna i och med att det hela tiden kommer nya. Johanna Reuterving Smajic från Folktandvården i Region Kalmar län kommer föreläsa om hur produkterna marknadsförs och även om det finns en reglering kring marknadsföring dyker produkterna upp i flöden för barn och unga, säger Anja Persson. 

Simon Höxter, tobakshandläggare på Vimmerby kommun, är den andra föreläsaren. 

– Jag vill nå ut med information om hur arbetet kring tobak och nikotin fungerar. Misstänker man att det finns problem med tobaksförsäljning kan man vända sig till olika instanser, säger Simon Höxter, tobakshandläggare på Vimmerby kommun.

Den andra föreläsningen handlar om ”Trygga barn” och hålls den 18 mars. 

– Helene Axelsson på familjeteamet här i kommunen ska hålla i den. Hon kommer ge tips på hur vi kan stärka och bygga upp en bra relation med våra barn. Materialet som hon använder bygger på en föräldrastödsmetod som heter ”Trygga barn”. Syftet med den är att främja ett lugnt föräldraskap och ge tips i vardagen där man har fokus på det som är positivt, säger Anja Persson.

Problematiken med spel om pengar

Sista träffen går under namnet ”När spelandet tar över” och sänds den 29 april.

– Vi väljer att lyfta problematiken med spel om pengar. På nationella siffror kan vi se att det finns en ökning av spel om pengar bland gymnasieelever. Vi tror inte att föräldrar tänker att det är 18-årsgräns och ingen större fara. Det kan på det här sättet vara bra att lyfta problematiken så föräldrar känner till det. 

Simon Henriksson skrev öppet om sitt spelmissbruk i början av 2020 och kommer vara föreläsare inom detta ämne.

– Vi frågade om han kunde tänka sig att vara med och vi är jätteglada för att han har sagt ja, säger Anja Persson.  

Sofia Lindblad, behandlare på beroendeenheten i Vimmerby, kommer prata om spel om pengar. 

– Problemet med spel är att det är ett ganska osynligt missbruk. Det syns inte, det luktar inte. Oftast tar det ganska lång tid innan man kommer in och söker hjälp. Vi ska informera om vad man ska vara uppmärksam på som förälder vad gäller tidiga varningstecken och frågor som man kan ställa till sina ungdomar. Det vi ser är att man börjar spela om pengar tidigare än 18 års ålder och det största bekymret är onlinecasino där det är snabba spel, säger Sofia Lindblad. 

Nytt för i år är även att varje tillfälle avslutas med tre peppiga tips till föräldrar. Varje tillfälle är livesänt med möjlighet att ställa frågor och inspelningen ligger sedan ute i två veckor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt