Annons:

Han väcker tankar till förändring i ny föreställning:

Micce Rylander återvänder till Valhalls scen i Hultsfred för en inspirationsföreställning om förändring. Foto: Jonas Davidsson/Pressbild

Han väcker tankar till förändring i ny föreställning: "Viktigaste jag har gjort i mitt liv"

Micce Rylander ställer sig på Valhalls scen för inspirationsföreställningen "Changes – i förändring" den 12 april. 
– Det är det viktigaste jag har gjort i mitt liv. Hela föreställningen handlar om förändring, säger Micce Rylander som blandar musik, konst, videoklipp och berättelser om när livet ändras eller när du själv vill ändra livet.

Annons:

Det är 41 år sedan Micce Rylander stod på Valhalls scen i Hultsfred senast. Då spelade han tillsammans med bandet Agatons Task på Rockpartys andra konsert.

 – Rockparty var en stor del av mitt liv och resan var magisk och någon form av musikalisk Åshöjdens BK. Det är inte alla som får vara med om en sådan resa, men Hultsfred fick det. Det blev en del av min början på livet och kärleken till musiken tog med mig in i reklamvärlden där jag jobbade med många olika varumärken i 40 år, säger Micce Rylander. 

"Fingerknäpp från att vilja avsluta mitt liv"

Livet har varit fyllt av kreativa kampanjer, festivaler och konstutställningar och han var därefter tvungen att bryta mönster. 

– Mitt i allt som händer märker jag att jag vill dö för att jag har en sjukdom. Jag brukar kalla den för kemisk allergi mot alkohol. När jag fick detta så var jag en fingerknäpp från att vilja avsluta mitt liv. Jag förstod inte alls vad som hände då. Nu är det snart 20 år sedan jag bad om hjälp och nu lever jag som mentor för andra människor som söker förändring. Det är en spännande lärdom att gå från den mörka perioden av sitt liv för att sedan komma upp till ljuset igen, säger Micce Rylander.

Förändring är den röda tråden i Micce Rylanders föreställning. 

– Oavsett vem du är eller vilka förutsättningar du har finns olika typer av trix man kan jobba med för att skapa en förändring även om förändring är bland det svåraste man kan göra med tanke på att man har invanda mönster, säger Rylander.

Han har också i många års tid levt med ögonsjukdomen retinitis pigmentosa som handlar om att näthinnan sakta förtvinar. 

– Jag förbereder mig på att bli blind och det är en gigantisk resa som jag går igenom. Mina återbesök har gått från en gång vartannat år till en gång i månaden. Min näthinna håller på att förtvina och det är ytterst lite näthinna kvar. Det är en sorg då jag är konstnär och bildmakare som ska leva ett liv utan detta. Hur gör jag man det? När det händer svåra saker i livet blir det lätt att man mår dåligt, drar sig tillbaka, sätter sig med en whisky i soffan och drar täcket över huvudet. Jag brukar göra tvärtom, jag går ut och ropar rakt ut, säger Micce Rylander.

Bad chefen om att bli uppsagd

Han bad sin chef att säga upp honom och han bestämde sig för att under 300 a-kassedagar träffa 300 människor. 

– Kreativitet uppstår i mötet med människor och vill man uppnå förändring i sitt liv är det bra att möta andra människor. 

Han har höga förväntningar inför föreställningen på Valhalls scen i Hultsfred. Riksteatern Hultsfred arrangerar föreställningen som inleds med konstutställningen ”E’ du blind gubbjävel”. Med på scenen finns Alice Hartvig på flygel och körsång och Fredrik Söderlund på olika blåsinstrument. 

– Jag vill ha tempo, förändring, variation och skratt i föreställningen. Även om jag berättar om en del allvarliga saker är mitt syfte att jag ska berätta om att det finns vägar ut. Om jag kan jag förändra mitt eget liv så kan du också göra det. Det handlar om hur du löser problem som dyker upp och jag vill vara ett exempel som säger att det går att lösa olika problem. Kontrasten mellan att bli blind och ha en konstutställning är ett bra sätt på att visa att det går om man vill. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt