Mikael Olsson tar emot hederspriset på Trä- och Möbelföretagens årsmöte.
Foto: Pressbild
Mikael Olsson växte upp i Gullringen och inte helt oväntat blev Gullringshus hans första arbetsplats på 70-talet. Karriären därefter är minst sagt imponerande.
Redan innan Mikael Olsson hade fyllt 30 år var han vd på Boro Mockfjärd.
– Jag gick till Boro efter Gullringshus och var där tills början av 90-talet. Sedan flyttade jag till Holland och var vd för Myresjöhus i Nederländerna. Jag var där i två år och sedan följde en lång bana på både Myresjöhus och Smålandsvillan.
Efter en period som vd för Holmgrens Bil blev han kontaktad av Eksjöhus och var vd där i ett par år. Han har också varit vd för Trivselhus. Sedan han slutade arbeta operativt har han gått in som senior rådgivare till ett antal företag.
Det handlar bland annat om Fiskarhedenvillan och Derome-koncernen. Han är också styrelseordförande för Roxx i Vimmerby.
– Det är en helt annan bransch, men ett spännande företag med en bra organisation. Jag är även ordförande för Almi i Region Jönköping, berättar han.
Var en överraskning
Inom trähusbranschen är Mikael Olsson, som numera är boende i Linköping, en stor profil och han fick ett stort erkännande tidigare i veckan. I samband med Trä- och Möbelföretagens årsmöte i Stockholm på onsdagskvällen fick han ta emot hederspriset.
Något han själv inte visste om när han blev inbjuden till årsmötet.
– Det fanns en signal om att jag var välkommen dit, men det brukar man vara när man funnits med i branschen i ett par decennier. Så man kan säga att det var en överraskning.
Hur var det att ta emot priset?
– Det är en ära efter att ha jobbat i branschen från början av 70-talet tills nu. Men det arbete vi gjort under lång tid med lobbyverksamhet mot både beslutsfattare och politiker är ett lagarbete. Det är väldigt många som har bidragit.
Stark koppling till Gullringen
Att just trähusbranschen uppmärksammas gör honom glad.
– Generellt sett blir man glad för att branschen uppmärksammas. TMF är en stor organisation, som innefattar allt från fönster till dörrar och kök. Jag är stolt och glad, men det arbete vi jobbat med i många decennier fortgår. Branschen är i en tuff period nu och det krävs att någon tar tag i stafettpinnen.
Hur mycket koppling har du kvar till hemtrakterna?
– Den släpper jag aldrig. Gullringen är min hemort och vi är i Gullringen ett antal gånger per år för att umgås med vänner. Jag följer Gullringen och Vimmerby genom media och jag är en sportnörd, så jag har koll på att Gullringen tog en premiärseger i helgen. Jag vet vad som sker i hembygden.
Hur ska du fira det här?
– Jag blev firad redan i onsdags med middag och baluns, så det blir inte mer än så har jag tänkt. Lagom är bäst.
När man har en nestor inom branschen måste man ju fråga om det nuvarande läget. Hur ser du på det?
– Jag tror vi får vänta en period, kanske upp till ett år, innan vi kan se en vändning. Vi behöver se att räntorna klingar av och inflationen likaså. Sedan tror jag att svenska folket får lära sig att leva med det här ränteläget framledes. Det kommer dröja jättelänge innan vi ser nollränta igen – om vi nu ser det igen.
Uppdämt behov
Mikael Olsson säger att det fortsatt finns ett behov av nya bostäder i Sverige.
– Det positiva är att Sverige växer och vi behöver 50 000 till 60 000 bostäder per år. Nu är prognosen 30-31 000 enligt Boverket. Det gör att det byggs upp en bostadsbrist och ett uppdämt behov. Om man jämför med krisen för 30 år sedan så hade man byggt ifatt då. Det scenariot har vi inte nu. Bostadsproduktionen kommer att komma igång när läget har stabiliserats.
Här nedan kan ni se motiveringen till varför Mikael Olsson får priset.