Annons:

  • Attack mot pride i Vimmerby:

    Flera prideflaggor har stulits i kommunen. Foto: Bildbyrån

  • Attack mot pride i Vimmerby:

    Anders Degerman är folkhälsosamordnare i kommunen. Foto: Arkivbild

Attack mot pride i Vimmerby: "Skär i hjärtat"

Just nu pågår Southeast Pride i hela länet. Under natten mot onsdag har det varit en attack mot pride i Vimmerby, där flaggor stulits på flera platser i kommunen.
– Det skär i hjärtat, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun.

Annons:

Mellan den 13 och 23 september pågår Southeast Pride i Kalmar län. På flera olika sätt uppmärksammas HBTQIA-personers rättigheter och under tiodagarsperioden arbetar man också med att stärka dessa personers rättigheter. 

Runt om i kommunen vajar bland annat prideflaggan under dessa dagar. Men under natten mot onsdag har det på flera håll i kommunen skett skadegörelse och stölder, däribland på folkhögskolan i Vimmerby.

"Inatt har Prideflaggan stulits på vår skola och på andra platser i kommunen. Det ser vi inte på som ett busstreck. Det ser vi på med sorg och bestörtning över att någon/några inte vill att alla människor i vårt samhälle ska få må bra, åtnjuta sina rättigheter, bli respekterade och få älska fritt. Vi kommer inte sluta kämpa!", skriver Vimmerby Folkhögskola på sina sociala medier.

Anders Degerman är folkhälsosamordnare i kommunen och bekräftar att det skett en del tråkigheter det senaste dygnet. Flaggor har stulits på folkhögskolan, stadshuset och Astrid Lindgrens skola.

– Jag har precis fått höra talas om det och tydligen är det så att man plockat ned flaggor på olika ställen. Det är jättetråkigt såklart och rätt så meningslöst. Det enda som händer är att vi får hissa upp flaggorna igen, säger han. 

Har polisanmälts

Att ta ned regnbågsflaggan bidrar inte till någonting, menar Degerman.

– Man får tycka och tänka vad man vill, men det är bättre att prata om det och ta en diskussion. Att ta ned en flagga leder inte till något. 

Man har dessutom valt att polisanmäla de olika stölderna.

– Jag hoppas såklart att man ångrar sig och att det här har skett i någon slags affekt. Man har inte tänkt till och man kanske inser sitt misstag och lämnar tillbaka flaggorna.

Hade du väntat dig det här med tanke på hur samhället ser ut?

– Både ja och nej. Tidigare år har flaggorna fått hänga och vi har inte haft någon skadegörelse. Vi hade hoppats klara oss undan det i år också, så det är väldigt tragiskt att det här sker. Jag tänker att det framför allt är tråkigt för oss alla, men det skär säkert lite extra i hjärtat om man är HBTQIA-person. Det är riktat mot dem och det är det mest tragiska i det här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt