Annons:

  • Fina omdömen för Klara när hon tävlade mot landets allra bästa

    Klara Kågefors, Fiore Floristdesign i Vimmerby, var på tisdagen med och tävlade i Flower Grand Prix 2023 på Elmia i Jönköping. Foto: Privat

  • Fina omdömen för Klara när hon tävlade mot landets allra bästa

    Foto: Privat

Fina omdömen för Klara när hon tävlade mot landets allra bästa

I den prestigefyllda blomsterbinderitävlingen Flower Grand Prix 2023 på Elmia i Jönköping tävlade under tisdagen 20 av landets ledande florister. En av dem var Klara Kågefors från Fiore Floristdesign i Vimmerby.
– Bara att bli utvald att delta får man se som ett erkännande, säger hon.

Annons:

De tävlande i elittävlingen, dit Klara hade valts ut att delta, fick två hemliga uppdrag att utföra som presenterades i samband med tävlingen. Färgskala och inspiration hämtades från en av Elmia Garden Trends 2024 och allt material fanns på plats.

Uppgifterna bedömdes under dold bedömning, vilket innebär att domarna inte visste vilken florist som hade gjort vilket arbete. Det som poängsattes i varje kategori var färg, komposition, idé och teknik. Utifrån detta tittade domarna på kompositionsregler, grupperingsteknik, rytm, balans, proportioner, yttre form, färgövergångar, kreativitet, fasthet och stadga.

"Enorm detaljnivå"

– Vi fick roliga arbeten att göra. Det första tävlingsmomentet gick ut på att binda en begravningsbukett på ett fat. Det var många tekniska bitar i det uppdraget, och jag gjorde några småmissar som jag kan reta mig lite på i efterhand. Domarna är nere på en sådan enorm detaljnivå när de bedömer, så man kan inte missa någonting. Det är väldigt givande att gå med domarna efteråt för att höra vad man har gjort bra och vad man ska tänka på, berättar Klara.

– Till det andra tävlingsmomentet fick vi två skålar vardera, och i dem skulle vi skapa en dekoration som sedan skulle placeras på en piedestal. Vi fick allt material innan tävlingen, och det skulle räcka till båda momenten, så det gällde att planera ordentligt och se till att man hade till båda.

Hur gick det för dig?

– Det gick jättebra och jag är väldigt nöjd. Jag fick också mycket positiv bedömning av domarna och bara att bli utvald att delta får man se som ett erkännande. Det märks att jag har varit med och tävlat några gånger nu, men än är det en bit kvar innan jag kan vara med och utmana dem i toppen. De som kom topp tre har en enorm rutin och har tävlat i många, många år – de gör inte de där småmissarna och är extremt noga och duktiga med detaljerna.

När är du där, tror du?

– Om jag kan vara med i de här svenska tävlingarna och få mer rutin så kanske jag kan vara där och nosa om några år.

Vinnare i tävlingen blev Maria Wahlgren från Floristkompaniet i Stockholm. På andra plats kom Marinette Månsson från Blomsterdekoratören i Varberg och trea hamnade Lina Supstiks från Prinsgatans blomsteraffär i Göteborg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt