Annons:

Hon får höga chefsposten i kommunen:

Michaela Lindh är ny IFO-chef i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Hon får höga chefsposten i kommunen: "Rolig utmaning"

Den nuvarande individ- och familjeomsorgschefen Lotta Philipsson ska inom kort gå i pension. Nu står det klart vem som får jobbet som ny IFO-chef i kommunen. Det rör sig om Michaela Lindh, som just nu är enhetschef inom individ- och familjeomsorgen.
– Det är en jätteutmaning, men en rolig utmaning, säger hon.

Annons:

I augusti berättade vår tidning att den nuvarande IFO-chefen Lotta Philipsson skulle gå i pension i januari nästa år. Totalt åtta personer sökte den höga chefstjänsten inom kommunen och nu står det klart vem som får jobbet.

Det rör sig om Michaela Lindh som arbetat inom socialtjänsten sedan hon tog sin examen 2005. I dag är hon enhetschef inom individ- och familjeomsorgen med ansvar för familjeteamet och familjecentralen. 

"Det är inte bestämt ännu vilket datum som hon kommer att tillträda tjänsten. Jag är väldigt glad att vi har lyckats rekrytera en ny IFO-chef med den kompetens vi efterfrågar nu när Lotta Philipsson kommer att gå i pension", skriver socialchefen Anette Nilsson i ett mejl. 

Michaela Lindh är väldigt glad över sitt nya jobb.

– Det är en jätteutmaning, men en rolig utmaning. Det är socialtjänst jag kan och brinner för. Jag har jobbat i både Hultsfred och Västervik tidigare, men har varit verksam i Vimmerby sedan 2012. Jag har främst arbetat inom barn- och ungdomsvården och var också enhetschef inom äldreomsorgen en period, säger hon.

Att kommunen rekryterar en person som redan finns i verksamheten till en hög chefsposition sker inte varje gång.

– Det jag kan känna mig trygg med är att vi alltid genomför kompetensbaserade rekryteringar. Jag bedöms på lika villkor som en extern sökande och jag förutsatte förstås inte att jag skulle få tjänsten. Jag är tacksam och glad över att jag har fått förtroendet och vet att jag kommer sitta med superkompetenta medarbetare i ledningsgruppen. Jag jobbar redan i dag i ledningsgruppen och vet att vi har jättemycket att göra framåt.

Lyfter det förebyggande arbetet

I många år har, inte minst placeringar av barn och unga, varit ett sänke för socialförvaltningens budget.

– Vi står inför stora utmaningar inom mitt område. Vi har den ekonomiska situationen i hela Sverige och vi har också utmaningar utifrån samhällsutvecklingen. Det tänker jag att vi måste jobba med tillsammans, både internt och externt. Det handlar om att samarbeta med både polis och skola och oavsett om det rör barn eller ungdomar med missbruksproblematik eller försörjningsbekymmer. 

Hur ska man kunna vända den utvecklingen?

– Tittar man på barn som blir placerade och den kostnad det innebär, så handlar det också om det förebyggande arbetet. Vi behöver utökade möjligheter att göra det förebyggande arbetet innan det är försent. Där behöver vi kroka arm med både skola och polis. Dessa barn och unga är vår framtid och det gäller att få ut dem i arbete, så att de kan försörja sig. Jag tror att det förebyggande arbetet är jätteviktigt för att motverka de här placeringarna. Att jobba på hemmaplan med både barn- och ungdomsfrågor och beroendefrågor är viktigt.

Spännande uppdrag

Michaela Lindh känner också att hennes nya tjänst innefattar flera olika och viktiga områden. 

– Individ- och familjeomsorgen handlar om så mycket. Det är att stötta familjer, barn och ungdomar, missbruks- och beroendefrågor. Det är ett stort och brett område. Det ska bli ett jättespännande uppdrag.

Är det något du redan nu vet att du kommer försöka förändra?

– Det här är så färskt. Det är något man får titta över längre fram om det finns något att förändra. Man har alltid det ekonomiska att ta hänsyn till och vi får göra det här tillsammans. Det är för individerna vi ska göra vårt arbete och det här är ett arbete vi ska göra tillsammans i hela verksamheten. Alla fyller en jätteviktig roll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt