Annons:

Söderlund byter jobb inom hälso- och sjukvården:

Vimmerbybon Richard Söderlund byter jobb inom socialförvaltningen i Vimmerby kommun. Han slutar som chef för hemsjukvården och blir verksamhetsutvecklare mot nära vård vid årsskiftet. Foto: Privat/Simon Henriksson

Söderlund byter jobb inom hälso- och sjukvården: "Brinner för utveckling"

Vimmerbybon Richard Söderlund byter jobb efter sex år som enhetschef för hemsjukvården. Han påbörjar vid årsskiftet uppdraget som verksamhetsutvecklare mot nära vård inom socialförvaltningen i Vimmerby kommun. 

Annons:

Richard Söderlund har under de sex senaste åren varit enhetschef för den kommunala hemsjukvården i Vimmerby kommun. 

– Det är Vimmerby kommuns sjuksköterskeorganisation som hjälper de patienter som inte kan gå till hälsocentralen. Vi stöttar och hjälper till med sjukvården i hemmet och på våra särskilda boenden. Det är den organisationen jag har varit chef för de senaste sex åren. Det har varit en jätterolig och utvecklande tid. Hälso- och sjukvården går framåt på många håll och man upptäckte under pandemin hur viktig hemsjukvården är i kommunerna runt om i Sverige, säger Richard Söderlund. 

Ska leda arbetet med nära vård

Richard Söderlund byter jobb inom socialförvaltningen i Vimmerby kommun vid årsskiftet och kliver in i uppdraget som verksamhetsutvecklare mot nära vård.

– Mitt uppdrag som verksamhetsutvecklare kommer vara att leda och samordna arbetet mot nära vård för socialförvaltningen. Det innebär att stötta alla verksamhetsområdena inom socialförvaltningen i införandet av nya arbetssätt, nya verktyg och hur vi kan skruva på vissa delar i vår verksamhet för att närma oss patienterna och individerna i kommunen. Det handlar även om att initiera och driva projekt i samverkan med andra chefer och medarbetare i våra verksamheter i socialförvaltningen. En annan del är att samverka med primärvården, det vill säga vår hälsocentral för att skapa en gemensam plan för hur vi ska ta oss an patienterna som har behovet. Tanken är att sjukhusen/slutenvården ska vara till för akut sjuka och vi ska ta hand om dem på hemmaplan på ett eller annat sätt, säger Richard Söderlund. 

Vad ser du som de största utmaningarna/förändringarna i den nya tjänsten?

– Utmaningen blir hur vi ska fånga upp individerna i samhället som kanske inte har insatser i dag. Hur ska vi få tag i dem? Hur ska vi kunna samarbeta med slutenvården och primärvården på ett bra sätt? Vi behöver säkert skruva på vissa saker som gör att vi kan ta hand om våra individer och medborgare i kommunen på bästa, proaktiva sätt. Det blir både intressant och utmanande att komma framåt i det. 

"Brinner för utveckling"

SKR har nationellt skapat en målbild för implementering och integrering av nära vård fram till 2030. 

– Det kommer vara otroligt mycket lagspel och samverkan med andra aktörer, både internt och externt, för att gå mot nära vård. 

Vad är förklaringen till att du byter jobb?

– Jag brinner för utveckling och tycker att det är roligt med samspelet med andra parter, både internt och externt. Jag själv känner att det är positivt utvecklande, men jag är ödmjuk inför att det ligger utmaningar i det. Det var mycket det som gjorde att jag sökte den här tjänsten och jag blev erbjuden tjänsten efter en rekryteringsprocess. Jag har erfarenhet av hälso- och sjukvård och många kontaktytor finns redan i min vardag.

Richard Söderlund tillträder den nya tjänsten vid årsskiftet och ska introducera efterträdaren Sara Lundahl Jonsson i rollen som chef för hemsjukvården. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt