Annons:

Något bättre ekonomiskt läge för VEMAB – långt från förra årets rekordsiffror

Olle Fogelin är vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB. Foto: Simon Henriksson

Något bättre ekonomiskt läge för VEMAB – långt från förra årets rekordsiffror

Efter fjolårets rekordresultat såg delårsrapporten i april betydligt mer dyster ut. Årets andra delårsrapport är marginellt bättre läsning – men osäkerheten är stor.
– Vi har ingen spåkula, säger VEMAB:s vd Olle Fogelin.

Annons:

I april var det kommunala bolagets delårsbokslut ingen uppmuntrande läsning. Efter det enorma resultatet 2022, där resultatet på sista raden landade på 38,4 miljoner kronor, verkar innevarande år bli något helt annat.

Ägaren, alltså Vimmerby kommun, tog ut 13,5 miljoner av vinsten. 

Efter april månad visade prognosen för helåret ett förväntat underskott på 197 000 kronor. Det ska jämföras med det budgeterade resultatet på drygt 15,5 miljoner kronor.

Nu, när delårsbokslutet efter augusti är färdigt, ser det något bättre ut. Prognosen för helåret är 2,9 miljoner kronor. Fortfarande långt från det budgeterade överskottet förstås.

– Det beror till stor del på elprisstödet, men fjärrvärmen och elproduktionen slår mot oss. Det är ett tufft år och vi vet inte hur det blir. Vi har ingen spåkula och vet inte exakt hur elpriset blir i vinter. Det kanske blir en kall vinter och då kan vi köra ikapp en del, men det kan också bli en jättevarm vinter. 

"Extra tråkigt"

Det som sticker ut är avsevärt lägre intäkter för elproduktionen och avsevärt högre kostnader för bränsle, vilket påverkar fjärrvärmen i stor utsträckning.

– Vi har högre finansiella kostnader än budget, säger Olle Fogelin och fortsätter:

– 2022 var ett extremt bra år, men vi ser att det är stora svängningar. Vi vill att det ska vara så förutsägbart som möjligt. Det är extra tråkigt och det beror mycket på omvärldsfaktorer. Vi kan inte påverka omvärlden. 

Han pekar då bland annat på att utbudet av råvara minskar på grund av kriget i Ukraina, att Sverige blivit mer intressant från andra länder på grund av den svaga kronan och det på grund av minskad byggnation i landet gör att det blir mindre restprodukter från sågverk och träindustri. 

Fjärrvärmen kommer höjas ordentligt för kommuninvånarna nästa år. HÄR kan du läsa mer om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt