Annons:

Efter mötet:

I torsdags var det möte mellan vårdnadshavare och tjänstemän på Brännebro skola. Foto: Arkivbild

Efter mötet: "Politikerna borde komma ut och möta oss"

I torsdags hölls den tredje av fyra träffar på de mindre orterna. Ett 20-tal fanns på plats i Brännebro skola i Gullringen.
– Jag tycker att politikerna skulle komma ut. Det är ju inte tjänstemännen som tar beslutet, säger Mattias Sandh, som driver affären i samhället och själv har barn på skolan.

Annons:

I tisdags var det premiär i Tuna, i onsdags var tjänstemännen i Djursdala och i torsdags var det dags för Gullringen. Ett 20-tal vårdnadshavare med barn på Brännebro skola kom till mötet.

Mattias Sandh, som driver affären i samhället och har barn på skolan, deltog själv på mötet. 

– Det var ändå bra tycker jag. Det kändes som att man hade lärt sig av stunderna i de andra skolorna och att det inte riktigt är någon dialog. Man har lärt sig av misstagen från Tuna och Djursdala och att det mer handlar om svar på frågor som de vill ha in, säger han.

Vad kände du kom ut från mötet?

– Det blev ju ingen dialog över huvud taget, men bor man i Gullringen eller någon av de andra orterna så är det en väldigt viktig fråga. Då gäller det att inte misslyckas med motiveringen. Tyvärr stod det bara Vimmerby på skrivelsen och inte Vimmerby kommun. Det skapade en irritation som tog lite lång tid, men Ola (Karlsson) är en stark och bra ledare. Ingen skugga ska falla över honom eller hans kollegor. 

Hur viktig är skolans betydelse för orten?

– Jag blir lite bakbunden eftersom man inte nyttjar det jag äger heller, men det är klart att om både skolan och affären försvinner. Vem flyttar hit då? Det blir tyskar och andra utan barn. Det är inget att bygga vidare på, utan en affär och en skola är grunden.

"Svårt att diskutera"

Att inte veta var barnen kommer hamna är ett annat bekymmer, menar Mattias Sandh.

– Utan att veta om det blir Södra Vi eller Vimmerby så är det svårt att diskutera. Ska man börja femman eller sexan tycker man kanske att det är lika bra att de får flytta direkt till Vimmerby. 

Mattias Sandh har förståelse för att man behöver spara många miljoner och att frågan är uppe, men vänder sig samtidigt emot den snabba svängningen som skett. 

– Jag vill inte att skolan läggs ned självfallet, men kan förstå att den är uppe. Samtidigt är det inte länge sedan det här styret sa att man inte skulle röra frågan och det går inte att hoppa från en dag till en annan. Det är ett bevis på att man inte kan lova en sådan sak. Det gör många irriterade.

Han vill också att politikerna, som ska fatta besluten, kommer ut för att diskutera med berörda i orterna.

– Tjänstemännen kommer ut med en tydlig agenda och vi får skriva frågor. Det är inte att mötas tycker jag. Jag tycker politikerna ska komma ut. Nu känns det som att man gömmer sig lite. Det är en tuff situation, men tjänstemännen gjorde det jättebra tycker jag.

Bedöms ort för ort

Skolchefen Ola Karlsson kommenterade redan i onsdags att det kan finnas en skillnad i förväntningar på vad som ska komma upp under träffarna. 

– Vårt syfte är att samla in synpunkter från vårdnadshavare. De känner sina barn bäst och vet hur de kan komma att påverkas om en förskola eller skola läggs ned. Det är vårt syfte och vi försökte vara tydliga med det i inbjudan. En del kanske tänkte att nu kan vi framföra allt vi känner och tycker, men ett sådant möte var det inte riktigt. Jag tyckte det var ett bra möte i Tuna och vi ser säkert samma engagemang på övriga orter också, sa Ola Karlsson.

I utredningen, som ska ligga på bordet för barn- och utbildningsnämnden i mitten av december, kommer ort för ort att bedömas och sammanställas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt