Annons:

Nu kan du vara kvar här och bli polis i Vimmerby-Hultsfred:

Ketty Bengtsson tror att den nya satsningen kommer slå jätteväl ut för polisen. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

Nu kan du vara kvar här och bli polis i Vimmerby-Hultsfred: "Kommer slå jätteväl ut"

Det är svårt att rekrytera poliser till Vimmerby och Hultsfred. Nu ska det bli ändring på det – genom en ny distansutbildning.
– Vi tror att det här kommer slå jätteväl ut, säger Ketty Bengtsson, som är ingripandepolis i Vimmerby.

Annons:

Den stora skillnaden mot tidigare är att den som söker polisens nya deltidsutbildningskoncept redan från start kan välja vilken placeringsort man vill ha när utbildningen är färdig. Istället för att riskera att placeras någon helt annanstans i landet, kan man alltså välja ort. Både Vimmerby och Hultsfred är två av de nio uttagna placeringsorterna i polisregion Syd. 

Ketty Bengtsson, ingripandepolis i Vimmerby, tror att det här kan lösa rekryteringsbekymren som finns för de båda orterna. 

– Det har varit ett pilotprojekt nationellt som man har sett har gett ett bra utslag. Nu går man igång med det här i vår polisregion och både Vimmerby och Hultsfred är uttagna. Det innebär att man direkt kan ansöka till Vimmerby eller Hultsfred, bo kvar här och sedan verka som polis i området när man är färdig med utbildningen, berättar Ketty Bengtsson. 

Utbildningen är på deltid och innefattar fem terminer istället för fyra. 

– Det gör att man har möjlighet att jobba vid sidan om. Efter de fem terminerna är det en aspiranttid på sex månader och den gör man då i Vimmerby eller Hultsfred. Sedan är det också fem närstudieveckor per termin i Umeå eller Malmö. 

Ska lösa rekryteringssvårigheterna

Utbildningen startar hösten 2024 och ansökningstiden är redan igång.

– Uttagningen sker i februari och mars nästa år. Man går in på polisens hemsida och ansöker därigenom. Man går inte den vanliga vägen via plikt- och prövningsverket. 

Ketty Bengtssons förhoppning är att det här ska lösa många knutar kring rekryteringssvårigheter till Vimmerby och Hultsfred. 

– Vi ser ju att våra små orter har jättesvårt att rekrytera och behålla personal. Många söker sig hemåt igen efter en tid om de har kommit hit från en annan ort. Vi behöver attrahera personer som redan bor här och som inte vill flytta på sig. Vi tror absolut att det här kommer slå jätteväl ut. Det finns jättemycket bra människor som skulle vara fantastiska poliser här i trakten, men som inte kan eller vill flytta på sig på grund av att man har familj eller nätverk här. 

Inte fyllt just nu

I Vimmerby och Hultsfred ska man i dagsläget vara 16 poliser på ingripandeverksamheten fördelat på de två orterna. 

– Det lyckas vi inte fylla just nu och visionen i framtiden är ytterligare åtta. Vi har ju fått uppifrån att vi ska utöka våra grupper och bli fler, så därför är det här en jättebra satsning. Vi har många som kanske jobbar här ett halvår och sedan flyttar. Nu vill vi ha kollegor som verkar här och som vill stanna kvar. 

Vilka vänder ni er till?

– Alla är jättevälkomna, både män och kvinnor och personer med olika bakgrunder och i olika åldrar. Man kommer gå igenom det vanliga förfarandet och det är samma tester, men skillnaden är att man kan göra utbildningen på distans och redan har klart med placeringsort.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt