Annons:

Brädspelsfantasten har 900 spel hemma – jublade över nyheten

Jens Söderhäll, som har 900 spel hemma, blev själaglad över nyheten om årets julklapp. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

Brädspelsfantasten har 900 spel hemma – jublade över nyheten

Brädspelsfantasten Jens Söderhäll är en av många som älskar sällskapsspel. Han blev förstås överväldigad över beskedet om vad som är årets julklapp 2023 – men han kommer inte önska sig det själv i julklapp.

Annons:

Jens Söderhäll är en stor profil i Vimmerby. Både genom Astrid Lindgrens Värld och genom de otaliga quiz han anordnar i staden. 

Men Jens är också en väldigt stor brädspelsfantast och 16 november blir en dag att minnas för honom. Då utsåg nämligen HUI just sällskapsspelet till årets julklapp.

– Äntligen! utbrister Jens Söderhäll:

– Det var så jag kände imorse. Jag är med i en stor brädspelsgrupp på Facebook och där har det inte pratats om annat. Det var ett väldigt glatt besked. Det är tusentals människor från hela Sverige som är med i den gruppen och där kan man ge tips och hjälpa till med regler. Hamnar man i regeltrubbel i något spel, så får man hjälp inom två minuter. Det är en väldigt stor hjälpreda i brädspelsvärlden. 

Har 900 spel

Att kalla Jens för en fantast är verkligen inte att ta i. Andra kanske har fem till tio brädspel hemma. I bokhyllan hemma hos Jens står ofattbara 900 (!) spel. 

– Ja, räknar jag med allt som finns här så är det runt 900 spel. 

Kommer du önska dig ett brädspel i julklapp nu?

– Nej, köp ingenting till mig. Det är det lättaste, säger han och skrattar. 

Han spelar väldigt många olika spel och torsdagar är en speldag för honom. 

– Vi har en grupp här i Vimmerby, där man kan skrika ut om man är spelsugen. Den är inte så aktiv som jag hade hoppats på, men jag och min sambo spelar väldigt ofta spel. Det är några andra tappra själar som också hittat dit. 

Är det oftast du och sambon som spelar?

– Av rent logistiska skäl blir det så. Det är mycket vardagsliv som kommer i vägen, men så fort vardagen tillåter, så spelar vi. Vi ska upp till några vänner snart och spela vid Nossen och jag ska spela ihop med två vänner nu i kväll. 

"Socialt handikappad"

Jens försöker också locka till andra att börja uppskatta brädspelets alla fördelar, som han ser det.

– Säger man att man inte gillar brädspel, så brukar jag skoja och säga att det är som att man inte gillar musik. Det finns hur mycket spel som helst och någonting kommer du tycka är kul. 

Vad är det som lockar dig?

– Jag är väl lite socialt handikappad kanske. Jag tycker det är svårt att umgås genom att bara sitta och slöprata. Att samlas runt ett spel är alltid engagerande. Man får anstränga sig, tänka till och övar både socialt samspel och logiskt tänkande. Även planering. Det finns så mycket, säger han. 

"Elak fråga"

Just i detta nu försöker han få till lite brädspelsträffar på Monte Carlo. 

– Jag var där senast i dag och tanken är att ha det på deras övervåning. Om det blir kvällar eller dagtid får vi se, men jag hoppas kunna ro ihop det några gånger om året. Det skulle vara för både vana brädspelare men också för den som är grön och nyfiken. Jag tror viljan finns hos många men det är tiden som ställer till det. Därför försöker jag dra i det lite. 

Vad tror du att utnämningen av årets julklapp kan betyda?

– Det brukar väl generellt bli ett uppsving. Brädspel är ju inget nytt koncept, men min förhoppning är att folk ska få upp ögonen för det moderna bräd- och sällskapsspelet. Det är mer än bara Monopol, Uno och Fia med knuff. Varje år släpps officiellt cirka 400 spel, så det är en otroligt stor värld.

Om du bara fick spela ett enda spel till i hela ditt liv, vilket blir det då?

– Det var en elak fråga. Det skulle vara "Arkham Horror" i sådana fall. Det är ett säkert kort som kommer i olika versioner. Det är baserat på H.P. Lovecrafts romaner. Det skulle bli något från den spelserien. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt