Annons:

STORSATSNING PÅ FÄRGSPRAKANDE NYÅRSFIRANDE I VIMMERBY

Elisabeth och Hampus Weth Wolmeryd ligger bakom jättesatsningen på nyårsafton. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Ossian Mathiasson

STORSATSNING PÅ FÄRGSPRAKANDE NYÅRSFIRANDE I VIMMERBY

Det blir en storsatsning på ett nytt nyårsfirande i Vimmerby. Bakom initiatiet står Vimmerby Camping och kostnaden beräknas uppgå till 100 000 kronor.
– Det blir det maffigaste Vimmerby har sett, säger Hampus Weth Wolmeryd om projektet.

Annons:

Bakgrunden har med det klassiska stöket kring centrala Vimmerby på nyårsafton att göra. Det var 2020, när Hampus och Elisabeth Weth Wolmeryd drev klädbutiken på torget som en av de stökigaste nyårsaftnarna i modern tid ägde rum.

– Bland annat flög det in ungdomar i vårt skyltfönster då. Vi började därför spåna kring om vi kunde göra något med nyår. Vi vill inte att det ska vara en helg där man som förälder är orolig för att ta ut barn. Vi gjorde en satsning redan förra året med tysta fyrverkerier, som skulle vara snälla mot både djur och omgivning. Nu var de tysta raketerna inte så tysta, men det var flera hundra som kom för att kolla. Nu tar vi det här till XL-nivå är tanken och det ska vara hållbart, klimatsmart för djur och människor och anpassat efter dygnsrytmen hos våra allra minsta, berättar Hampus Weth Wolmeryd.

Projektet har man försökt hemlighålla, men allt klubbades under torsdagen. Därför kan Hampus Weth Wolmeryd nu avslöja alla detaljer kring vad som kommer hända på nyårsafton i år. 

Det rör sig om en färgsprakande storsatsning som väntas gå på cirka 100 000 kronor. 

– Det här gör vi i samverkan med hela det lokala näringslivet och evenemanget ska vara ett nollsummespel är tanken. Det är ett ganska påkostat evenemang. 

"Maffigaste Vimmerby sett"

Planen är att en samling sker i Källängsparken under nyårsaftons eftermiddag. Därefter går ett fackeltåg upp till torget, där det väntas stämningsfull körsång från Klang Studio. 

Därefter kommer det stora huvudnumret för kvällen.

– Det är en ljusshow som aldrig tidigare skådats. Det blir det maffigaste Vimmerby har sett. En ljusshow kommer skjutas upp på rådhusets fasad. Tanken är att man ska hinna hem och äta sin trerätters ändå, men att man nu kan njuta av en färgsprakande tillställning helt utan fyrverkerier. Det ska bli något för hela familjen, såväl barn och vuxna som hundar och hästar. Vi tycker det är helt fantastiskt. Det här är barnens stad och nu ska vi se till att det blir det. 

Det är Live Audio Group som kommer sköta ljusshowen.

– Jag pratade med honom (Jimmie Lundberg) i går och nu är vi redo. Det blir en ljusshow ackompanjerad av musiken som spelas med tydlig nyårskoppling. Vimmerby kommer lysas upp och det blir en kärlekssprakande show i färg. 

Företag finansierar

Vimmerby Camping är initiativtagare tillsammans med Vimmerby Bowlingklubb. Kommunen finns också med på ett hörn.

– I kommunens ekonomiska läge, så förstår vi att det inte är läge för dem att stötta ekonomiskt. Så kommunen har varit behjälplig med polistillstånd, markupplåtelse, framdragandet av el och så vidare. Det primära vi behöver deras hjälp med. Vi har jobbat på det här ganska länge, men gjort det i det tysta och försökt lösa ekonomin och räkna ut hur vi ska få ihop det, eftersom det är ett evenemang som inte ska vara vinstdrivande.

Ett 20-tal företag, däribland Dagens Vimmerby, är med och finansierar satsningen. Förhoppningen är att ännu fler ska ansluta sig.

– Gör man det har man hjärtat på rätt ställe och vill vara med och bidra till en levande stad. Just nu är hälften av evenemanget finansierat. Nu ska vi hitta fler kompisar.

Kaxigt mål

Målsättningen vad gäller publik till evenemanget är inte direkt blygsamt.

– Vi hoppas på tusen personer som kommer dit för att skapa minnen tillsammans.

Det är ett ganska kaxigt mål?

– Det är ett jättekaxigt mål, men jag vet av erfarenhet att när det händer något nytt och unikt i Vimmerby så är invånarna väldigt duktiga på att anamma det och vara med. Men kommer det 50 blir vi också jättenöjda. Evenemanget kommer vara så spektakulärt i sig. Men det kan komma 2 000 också. Det finns plats för många, säger Hampus Weth Wolmeryd.

Tror ni att det här kan bidra till ett lugnare tolvslag?

– Vi har ingen tanke att jobba förebyggande, det är inte Vimmerby Campings roll, men förhoppningen är ju det. Det kanske inte skjuts lika många fyrverkerier och man kanske ser det här som sitt tolvslag. Vi hoppas verkligen det blir en ordentlig nyårsstämning. 

Återkommande tradition

Målet är att det här ska bli en återkommande tradition i Vimmerby och att 2023 blir det historiska premiäråret.

– Det är absolut vår förhoppning. Historiskt har det varit ganska mycket fylleslag över nyår, men vi vill inte att vår treåring ska behöva vara i mitten av det. Därför vill vi göra något nytt med nyår och hoppas få ett kvitto på att det har uppskattats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt