Annons:

Kvinna från Vimmerby förlorar kommuntvist i domstol

Foto: Genrebild

Kvinna från Vimmerby förlorar kommuntvist i domstol

En tvist mellan Vimmerby kommun och en privatperson har avgjorts i Förvaltningsrätten i Linköping. Personen får inget gehör i tvisten som gäller som gäller ledsagarservice.

Annons:

Socialnämnden i Vimmerby avslog en ansökan från en kvinna i kommunen om insats i form av ledsagarservice. Som skäl för detta angavs bland annat att det inte finns något i utredningen som talar för att kvinnan är socialt isolerad och i sin ansökan har hon heller inte uppgett något specifikt ändamål eller syfte med ledsagarservicen, skriver socialnämnden i sitt beslut.

Man menar också att det inte finns något i utredningen som talar för att hennes behov av stöd och hjälp att komma utanför hemmet inte tillgodoses av andra insatser.

Överklagade beslutet 

I sitt överklagande yrkar kvinnan att hon ska beviljas sökt insats med omfattningen fem timmar per månad. Hon menar bland annat att hon absolut behöver detta stöd för att överhuvudtaget ges möjlighet att vara en självständig individ utan sin partner.

Boendestödet med att gå promenad och prata en timme, en till två gånger i veckan, kan inte vara tillräckligt för en tjej i hennes ålder, menar hon. Hon blir på detta sätt än mer isolerad med mer dåligt mående som en påföljd, skriver kvinnan i sitt överklagande till Förvaltningsrätten.

Inget gehör i rätten 

I sin dom skriver Förvaltningsrätten att man inte betvivlar att insatsen ledsagarservice är värdefull för kvinnan och att hon omfattas av den personkrets som kan ha rätt till olika insatser inom LSS.

Av utredningen i målet menar man dock att det inte framkommit annat än att kvinnan deltar i daglig verksamhet, som hon tar till sig själv, samt att hon har djur som hon självständigt tar hand om. Rätten påtalar också att kvinnan är beviljad insats i form av boendestöd för social samvaro.

”Förvaltningsrätten anser därför inte att utredningen i målet ger stöd för att N.N. är i behov av sökt insats för att exempelvis bryta social isolering eller delta i fritidsaktiviteter. Överklagandet ska därför avslås”, skriver man i sin dom.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt