Annons:

Betalningskrav: Fick en miljon för mycket i ersättning –

En Hultsfredskvinna ska betala tillbaka ett betydande belopp till Försäkringskassan. Foto: Bildbyrån

Betalningskrav: Fick en miljon för mycket i ersättning – "I total chock"

En kvinna från Hultsfreds kommun har fått närmare en miljon kronor för mycket utbetalt från Försäkringskassan och har nu fått ett återbetalningskrav.

Annons:

Mellan juli 2016 till juli 2023 har kvinnan, som är i 60-årsåldern, fått utbetalt 975 439 kronor för mycket, enligt Försäkringskassans uträkningar.

Enligt beslutet har inte kvinnan anmält att hon arbetat samtidigt som hon fått hel sjukersättning utbetalt.

”Du har sedan åtminstone juli 2016 arbetat i en omfattning som inte är förenlig med hel sjukersättning. Sedan juli 2018 arbetar du överstigande tre fjärdedelar av normal heltid och det finns perioder där du arbetar överstigande heltid”, skriver Försäkringskassan i sitt beslut.

I underlaget för beslut finns bland annat beslut om sjukersättning, inkomstuppgifter, anställningsavtal och lönespecifikationer.

På grund av okunskap

Försäkringskassan tar på sig del av felet genom att den inte stoppat ersättningen i tid, efter att kvinnan meddelat att hon arbetat. Sjukersättningen drogs in från augusti 2023.

”Att Försäkringskassan orsakat del av felutbetalningen tillsammans med högt belopp talar för att till viss del befria dig från att betala tillbaka den felaktiga ersättningen. Det felaktiga beloppet är 975 439 kronor, men du ska endast betala tillbaka 829 848 kronor”, skriver Försäkringskassan.

Till sitt försvar har kvinnan uppgett att hon inte anmält förändringar på grund av okunskap. Hon uppger sig också vara i total chock eftersom hon inte vet hur hon ska betala tillbaka kravet.

Kronofogden har fått säga sitt och bedömer, enligt beslutet, att kvinnan kan betala. Kassan kräver därför att kvinnan ska betala tillbaka pengarna senast inom 30 dagar, annars tillkommer dröjsmålsränta på 11,5 procent.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt