Annons:

Det här lär bli ALV:s nästa stora satsning på en karaktär

Joacim Johansson berättar vilken som lär bli nästa stora satsning på en karaktär. Foto: Simon Henriksson

Det här lär bli ALV:s nästa stora satsning på en karaktär

Ronja Rövardotter sprintade förbi både Karlsson och Madicken. 30 miljoner satsar ALV på att fördubbla antalet sittplatser i Mattisborgen. Men vilken blir nästa stora miljösatsning?

Annons:

Mångmiljonssatsningen på Ronja Rövardotter är Astrid Lindgrens Världs största miljösatsning sedan en ny version av Villa Villekulla byggdes inför Pippi Långstrums 75-årsdag. Den stod färdig pandemiåret 2020 och dessförinnan var det en helt ny Bröderna Lejonhjärta-miljö för 75 miljoner kronor som stod klar 2016.

Att nästa stora satsning ska bli antingen Karlsson på taket eller Madickens Junibacken har det tisslats om i många år. 

Nu verkar en av dem blivit förstavalet. 

– Vi har jobbat med Karlsson på taket länge och den finns – utan någon negativ bemärkelse i det – i en byrålåda. Vi är skapligt på det klara med hur vi vill bygga det. Den finns där och det har gjorts ett fantastiskt bra jobb, men nu tittar vi mer och mer på Junibacken, säger Joacim Johansson. 

Arbetet med hur och på vilket sätt man vill bygga Junibacken tittar man på nu. 

– Vi börjar alltid i en ände och tittar på vad vi konstnärligt vill presentera vid scenerna. Är det nockgången vid skolbyggnaden? Är det ån? Där börjar det någonstans. Sedan handlar det om var någonstans det ska placeras i parken. 

Då kan det ske

Utrymme för att parken ska växa med flera karaktärer finns, enligt ALV:s vd. 

– Vi tycker det men på sikt behöver vi växa. I den långsiktiga visionen med 750 000 besökare per år, så kommer vi behöva stjäla lite av den befintliga parkeringen och flytta på parkeringen lite. Vi kommer vara oerhört försiktiga med våra grönytor, men jag upplever, även om vår skog är superviktig, att det finns utrymme. 

Men Junibacken kliver om Karlsson?

– Ja, det kommer nog bli så. Men det är inget styrelsebslut på det ännu och det är en lång resa kvar. 

När kan den satsningen bli av?

– Ambitionen är att vi ska ha en större nyhet inne i parken vart tredje eller fjärde år. Uppdateringen av Ronja, som kommer bli en helt ny upplevelse av Mattisborgen, ser vi som en stor nyhet. Då kanske vi är tre år framåt. Nästa stora miljö kanske kan komma 2026 eller 2027. Ibland går besluten snabbt och ambitionerna är högt ställda. Det innebär att det kan komma tidigare, men så ser vår cykel ut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt