Annons:

Nu finns hjärtstartare uppsatt mitt i bostadsområdet

Leif Lidesjö, Ulf Bergqvist och Helen Stefansson visar upp bostadsrättsföreningen BRF Kullen 1:s nya hjärtstartare som sitter uppsatt på fasaden till föreningslokalen på Kullstigen. Foto: Ossian Mathiasson

Nu finns hjärtstartare uppsatt mitt i bostadsområdet

Sedan två veckor tillbaka sitter en hjärtstartare uppsatt i bostadsområdet Stenshult i Vimmerby. Bostadsrättsföreningen BRF Kullen 1 ligger bakom initiativet. 

Annons:

I dag finns majoriteten av hjärtstartarna uppsatta på arbetsplatser och i offentliga miljöer och det är inte lika vanligt förekommande i våra bostadsområden. 

Dagens Vimmerby rapporterade i början av året om att Vimmerby Civilförsvarsförening har satt upp en hjärtstartare på Linas Gränd. 

Nu har även medlemmarna i bostadsrättsföreningen BRF Kullen 1 sett till att en hjärtstartare har kommit på plats i bostadsområdet Stenshult. 

– Vi vill inte bara vara en förening som förvaltar någonting utan vi vill utveckla föreningen positivt. Vi har bland annat satt upp solceller på taket, bytt gatubelysningen och satt upp LED-armaturer för att dra ner på energiförbrukningen. I december fick vi tips om att Sparbanksstiftelsen skulle sponsra föreningar med hjärtstartare. Vi kontaktade dem, skickade in en ansökan och fick det beviljat, säger bostadsrättsföreningens ordförande Ulf Bergqvist. 

"Den är till för alla"

Föreningen har i sin tur köpt in en hjärtstartare som sitter placerad på väggen utanför entrén till föreningens gemensamma lokal på Kullstigen. 

– De har ett maxbelopp på 14 000 kronor och hjärtstartaren kostar ungefär så mycket. Vi har köpt till ett värmeskåp med larm i och fixat med elinstallationen för att den ska kunna sitta inomhus. Vi fick maxbeloppet och har själva lagt till drygt 6 000 kronor. Drygt 20 000 kronor är totalkostnaden, säger Ulf Bergqvist. 

De som bor i föreningens 27 hus har möjlighet att låna den gemensamma föreningslokalen. Hjärtstartaren kom på plats för två veckor sedan och finns tillgänglig för allmänheten. 

– Hjärtstartaren är till för alla och finns registrerad i det svenska registret för hjärtstartare. En grej i vår ambition om att utveckla föreningen. Vi ser det som en bra säkerhetsgrej, säger Ulf Bergqvist. 

Något man behöver tänka på något skulle hända och man behöver använda hjärtstartaren?

– Nej, det är bara att öppna luckan och sedan talar den om vad du ska göra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt