Annons:

Fem år sedan kvinnan försvann – kan mordet vara nära att nystas upp?

Här inne hittades den försvunna kvinnans kvarlevor för snart tre år sedan. Foto: Ossian Mathiasson

Fem år sedan kvinnan försvann – kan mordet vara nära att nystas upp?

Den 22 maj har det gått fem år sedan en ung kvinna anmäldes försvunnen i Hultsfred. För snart tre år sedan hittades hennes kvarlevor i ett skogsområde mellan Hultsfred och Järnforsen. Är man närmare en lösning på mordet än tidigare? Det finns några saker som pekar i den riktningen. 

Annons:

Vi tar den sorgliga historien från början. Den 22 maj för fem år sedan anmäldes en ung kvinna försvunnen i Hultsfred. Den allra sista observationen av henne var att hon setts på Oskarsgatan.

Efter det – ingenting. Missing People anordnade flera sökinsatser efter henne men samtliga blev resultatlösa. Det hela var ett mysterium som väckte många frågor i Hultsfred med omnejd.

En månad senare ändrade polisen rubricering från försvinnande till människorov. Då hade man nämligen fått uppgifter om att kvinnan inte försvunnit av fri vilja. Flera sökinsatser och utredningsåtgärder skedde sedan under de efterföljande månaderna. 

Men som det kan bli, tiden gick och fallet blev allt mer bortglömt bland den breda massan. 

Hittades död i skogen

Två och ett halvt år senare tog fallet dock en helt ny vändning. I september 2021 hittades mänskliga kvarlevor i skogen vid Äntsebo mellan Hultsfred och Järnforsen. Platsen där kvarlevorna hittades låg nära den plats där Missing People tidigare varit och letat. Tio dygn senare bekräftade polisen att kvarlevorna tillhörde den försvunna kvinna.

Ännu en gång ändrades rubriceringen och den här gången till mord, det allvarligaste brott som finns. Polisen har inte sagt särskilt mycket om fallet genom åren. 

Frågorna har varit många och svaren kring hennes fruktansvärda öde få. Niclas Juneskog har varit förundersökningsledare vid polisen i ärendet och han har tidigare sagt att man inte varit närmare ett avslut. 

Polisen hade då, fram tills fyraårsdagen av försvinnandet, inte haft någon misstänkt för mordet någon gång. 

"Uttalar mig lite kryptiskt"

När vår tidning kontaktar Niclas Juneskog inför femårsdagen vill han inte längre uttala sig om ärendet. Preskriptionstiden för mord togs bort 2010 och därmed lever alltid hoppet om att kunna lösa fallet.

Kanske är man nu närmare än tidigare? Ärendet leds numera av åklagaren Patrick Sonevang, men han är inte särskilt tydlig med hur fallet ser ut. 

– Vi jobbar med ärendet fortfarande och så fort vi har något att komma med, som vi vill gå ut med, så gör vi det. Ärendet är inte nedlagt, det är det inte, säger åklagare Patrick Sonevang. 

Pågår det några aktiva utredningsåtgärder?

– Ett mord preskriberas aldrig och jag är förundersökningsledare, det är det jag kan säga.

Men det kan ju bli ett kallt fall ändå?

– Där är vi inte nu. Jag uttalar mig lite kryptiskt, men ärendet är inte nedlagt och vi arbetar i det fortfarande. 

Vad betyder det att fallet blivit åklagarlett?

– Det brukar vara så här i de fallen med spaningsmord. Man kopplar in åklagaren och det kan man göra i ett tidigt skede eller som här, alltså i ett senare skede.

Är fallet hetare för er nu än tidigare?

– Det kan jag inte säga något om. 

Känner ni er närmare ett svar än tidigare?

– Jag väljer att inte lämna några kommentarer om det. Jag förstår att ni gärna vill skriva om fallet eftersom det har gått fem år, men jag vill inte uttala mig om det. Vi jobbar fortfarande med fallet, det är vad jag kan säga.

Kommer du kunna säga mer i närtid?

– Inte omöjligt, jag utesluter inte det. 

Fem år efter efter hennes försvinnande är vi kanske närmare svaret på vad som hände henne än någon gång tidigare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt