Annons:

REGIONEN FÅR DISPENS FÖR AMBULANSEN I SÖDRA LÄNET

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

REGIONEN FÅR DISPENS FÖR AMBULANSEN I SÖDRA LÄNET

Det blev ett ja. Region Kalmar län beviljas dispens för ambulansstationerna i Ålem och Löttorp. 

Annons:

Det hela bottnar förstås i att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod.

Det betyder att varje arbetspass ska följas av dygnsvila.

Det har ställt till det inom bland annat räddningstjänst och ambulansen. Bekymren uppdagades först och var som störst i Ålem och Löttorp inom ambulansverksmaheten i länet. 

Regionen sökte därför dispens för både Ålem och Löttorp, eftersom man inte lyckats bemanna med befintlig personal efter införandet av dygnsvilan. 

Nu arbetstidsnämnden beviljat regionens dispensansökan för de båda stationerna. Dispensen gäller från 1 februari till 30 september. 

”Nämnden delar Region Kalmars bedömning att dispens krävs för att regionen ska kunna upprätthålla ambulansverksamheten. Nämnden vill samtidigt påtala att det är arbetsgivarens ansvar att i denna typ av verksamhet säkerställa att arbetstagarna får vila och återhämtning under arbetspasset", skriver nämnden i sitt beslut. 

– Nu börjar vi arbeta i enlighet med dispensen. Det innebär att vi behöver lägga om scheman men exakt när det är klart kan vi inte säga i dagsläget, säger Annkristin Svensbergh, sjukhuschef på Länssjukhuset i Kalmar, i ett pressmeddelande.

Skickade in ansökan i december

Det var i december som regionens styrande politiker beslutade att skicka in en ansökan om dispens för stationerna i Ålem och Löttorp. 

– Det har varit ett högt tryck hos arbetstidsnämnden, men nu har vi äntligen fått beskedet. Vi måste dock komma ihåg att detta är en tillfällig dispens, och omställningen kommer att fortsätta, säger Mattias Adolfsson (S), som är ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen.

Emmy Ahlstedt (C) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

– Att få till en lösning för våra stationer på inlandet och norra Öland är ett måste och en stor utmaning. Reglerna har ju tagits fram för ambulanspersonalens hälsa, men man måste också kunna bo på landet utan att behöva oroa sig för att ambulansen inte ska hinna fram, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt