Annons:

Ex-kriminell föreläser om vägen ut i Vimmerby:

Tidigare Kartellen-rapparen Sebastian Stakset är i dag på plats i Vimmerby för att föreläsa om sin väg ut ur kriminaliteten. Foto: Ossian Mathiasson

Ex-kriminell föreläser om vägen ut i Vimmerby: "Gå inte in i det livet"

Efter många år av kriminalitet tog sig Sebastian Stakset ur den destruktiva världen. I dag är den tidigare Kartellen-rapparen i Vimmerby för dubbla föreläsningar.
– Mitt medskick är att man inte ska bli kriminell och att man inte ska gå in i det livet, säger han. 

Annons:

Vimmerbyungdomarna Fredrik Ilo, Hanna Strömberg, Emin Destanovic och Anton Dähre, årkurs två-eleverna på Vimmerby gymnasium som driver Happy UF, har tillsammans läraren Pia Svensson lyckats få Sebastian Stakset att komma till Vimmerby för att berätta om sin väg ut ur kriminaliteten.

Sebastian Stakset, som jobbar för att andra kriminella ska följa hans exempel, föreläste för de blivande studenterna på Vimmerby gymnasium i dag och föreläser för allmänheten på Mässhallarna i afton. 

– Jag var här i somras med min dotter på Astrid Lindgrens Värld och det var jättetrevligt. Jag är imponerad av den här gruppen (UF-företaget Happy UF) som gör ett fantastiskt jobb, säger Sebastian Stakset. 

"Begick brott nästan varenda dag"

Sebastian Stakset är före detta medlem i musikgruppen Kartellen där han gick under namnet ”Sebbe Staxx”. Bandet sjöng mycket om missbruk, droger, vapen och kriminalitet och det var den destruktiva livsstilen han levde då. 

– Utanförskap och jag valde bort samhället. Jag var kriminell i ung ålder och begick brott nästan varenda dag. Mitt medskick är att man inte ska bli kriminell och att man inte ska gå in i det livet. Det har så otroligt mycket konsekvenser. Man kan bli lockad in av en fin fasad som visar sig vara väldigt ful när man väl har synat den. Man kanske tycker att det är häftigt att röka hasch, men du får i själva verket ett beroende. Man kanske säljer droger för att kunna köpa en guldkedja, men du får istället en skuld på en miljon, säger Sebastian Stakset. 

Efter att ha funnit sin tro i kristendomen lyckades han lämna det kriminella livet bakom sig.

– Tron på Jesus var min räddning. Jag tyckte inte om mig själv förut. När man möter Jesus möter man kärlek och känner sig älskad. Det är en lång vandring och det har blivit bättre och bättre. Jag tror att det är otroligt viktigt för alla människor att få känna sig förlåtna och älskade. Det tror jag är en förutsättning för ett bra liv. 

Hur mår du i dag?

– Det är underbart, jag är tacksam varje dag. Det är klart att det är jobbigt att möta all misär i samhället, men det är fint att kunna hjälpa till. Jag kan inspirera människor till att lämna ett kriminellt liv i och med att jag har gjort det själv. Det är så man får göra, inte döma utan inspirera. Det behövs nåd, förlåtelse, kärlek, trygghet, fostran och förebilder i dagens samhälle. 

"Det han tar upp berör"

Happy UF:s vd Fredrik Ilo uppskattar Sebastian Staksets föreläsning. 

– Föreläsningen var väldigt fin och det var första gången jag själv tog del av den. Vi är glada att vi har kunnat genomföra detta med hjälp av fina sponsorer, säger Happy UF:s vd Fredrik Ilo. 

Vad tänker du kring det han tar upp under föreläsningen?

– Det han tar upp berör och man tänker ”tänk om det där var jag”. Man blir ledsen med tanke på hur alla personer i hans närhet har mått. Det är fint och starkt att han lyckades ta sig ur kriminaliteten, fint att han ställer upp och åker runt på föreläsningar i Sverige och åker till Ukraina och Uganda för att hjälpa människor som har det tufft, säger Fredrik Ilo. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt