Annons:

  • Elever på gymnasieprogram öppnar butik:

    Sofia Söderlund, Ella Dahlström, Marcus Hedlund, Daniel Lenegård, Kevin Moll, Klara Stridh, Nellie Frank, Agnes Wallinder och Elsa Dahlström har funnits med och sett till att "Butiken" på Vimmerby gymnasium blivit verklighet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Elever på gymnasieprogram öppnar butik:

    Sofia Söderlund och Ella Dahlström ser butiken som en bra möjlighet att skaffa sig erfarenhet inför arbetslivet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Elever på gymnasieprogram öppnar butik:

    Vimmerby kommuns näringslivsstrateg Patric Engqvist klippte bandet när butiken invigdes på onsdagen.

  • Elever på gymnasieprogram öppnar butik:

    Annika Kronstrand-Larsson, Helena Sallermo och Pia Svensson är lärare på handels-, försäljnings- och serviceprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Elever på gymnasieprogram öppnar butik:

    Foto: Ossian Mathiasson

Elever på gymnasieprogram öppnar butik: "Blir mer verklighetsförankrat"

Eleverna på handels-, försäljnings- och serviceprogrammet på Vimmerby gymnasium får nu värdefull kunskap när de öppnar butik i skolans lokaler.  
– Vi startar butiken för att lära oss och utveckla våra kunskaper inom försäljning och service, säger Ella Dahlström, årskurs tre-elev på gymnasieprogrammet. 

Annons:

Gymnasiets nyöppnade butik går under namnet ”Butiken” och invigdes på onsdagsförmiddagen efter flera månaders jobb. 

Vimmerby kommuns näringslivsstrateg Patric Engqvist klippte bandet som Herman Lynbech och Sofia Söderlund, elever på gymnasieprogrammet, höll i. 

– Jag träffar mycket företag, inte minst företag inom handel och service, och det de pratar mycket om är avsaknaden av utbildad personal, rekryteringsbehov och kompetensförsörjning. Vi är en av två kommuner i hela länet som har positivt handelsindex. Det innebär att det är fler människor som kommer till Vimmerby och handlar än som åker ifrån. Därför är det extra roligt med den här satsningen, säger Patric Engqvist. 

"Blir som en bra erfarenhet"

Ett 50-tal elever på handels-, försäljnings- och serviceprogrammet ligger bakom satsningen. Pia Svensson är lärare på programmet tillsammans med Annika Kronstrand-Larsson och Helena Sallermo. 

– Att ha en träningsbutik här på skolan gör att eleverna får träna diverse olika kursmoment som vi har på programmet innan de ska ut i arbetslivet. Det är både teori och praktisk träning i butiken. Det blir mer verklighetsförankrat i kurserna som eleverna läser, säger Pia Svensson. 

Årskurs tre-eleverna Sofia Söderlund och Ella Dahlström ser positivt på att butiken har öppnat. 

– Vi startar butiken för att lära oss och utveckla våra kunskaper inom försäljning och service. Vi har mycket hygienartiklar och skolmaterial i butiken och det ska vara något som passar alla, säger Ella Dahlström. 

– När vi har den här butiken får man en inblick i hur det är att sköta kassa, bemöta kunder och jobba med service. Det blir som en bra erfarenhet när man kommer ut i arbetslivet, säger Sofia Söderlund.

"Spännande initiativ" 

Vimmerby Handels ordförande Beathe Skaate tittade in i butiken och lovordade gymnasieelevernas engagemang. 

– Det är först när man får något konkret att jobba med som man kan lära sig och det är en fantastisk möjlighet för eleverna att testa allt inom handel vad gäller exponering, skyltfönster och flöde i butik. Sättet som de jobbar på är professionellt och det är ett väldigt bra och spännande initiativ, säger Beathe Skaate.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt