Annons:

Många reaktioner på kommunens aprilskämt – gick du på det?

Kommunen bytte ut ekorren mot en bäver. Men det hela var ett aprilskämt som mottogs väl, enligt kommunikationschefen Simon Roth. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild

Många reaktioner på kommunens aprilskämt – gick du på det?

Har Vimmerby kommun bytt logotyp? Och varför har ekorren blivit en bäver i vapnet? Nej, allt var förstås ett aprilskämt.
– Skämtet mottogs väl och responsen var positiv, säger kommunikationschefen Simon Roth. 

Annons:

I går var det första april och på vissa håll haglade aprilskämten. Vimmerby kommun valde i år att satsa på ett aprilskämt. Det hela handlade om att kommunen lanserat en ny logotyp.

"Förra året uppdaterades Vimmerby kommuns grafiska profil med nya färger och typsnitt. Nu tar vi nästa steg i arbetet med vårt grafiska uttryck och lanserar en ny logotyp. Den stora skillnaden mot tidigare är att ekorren i vapnet bytts ut mot en bäver. Att bävern är Smålands landskapsdjur har såklart också spelat in, liksom att det är ett mycket vackrare djur än ekorren. Kommunen är stolta över sin nya logga och processen med att uppdatera skyltar, bilar och trycksaker startar omedelbart", skrev kommunen i sitt inlägg.

– Att valet föll på just bävern är främst för att djuret besitter egenskaper som kommunen värdesätter högt, till exempel samarbetsförmåga och mod. Genom bävern kan vi tydligare förmedla våra värderingar och vår vision, förklarade Simon Roth, kommunikationschef.

Kommunalrådet fick rynka

Reaktionerna på kommunens inlägg var många. Rätt snabbt insåg de flesta att det hela inte kunde vara sant – och dessutom är ju inte bävern Smålands landskapsdjur, utan uttern. 

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) skriver själv på sociala medier att hon var nära att gå på nyheten.

"Fick först en liten rynka mellan ögonen... Sedan kom jag på datumet och rynkan byttes mot ett leende", skriver hon. Flera andra personer har också kommenterat kommunens nyhet.

Ville se om det blev diskussion

Men det hela var som många insåg omgående ett aprilskämt av kommunen.

"Skämtet mottogs väl och responsen positiv! Skämtsamt och med underfundiga toner. Vi vill kunna bjuda lite på oss själva", förklarar kommunikationschefen Simon Roth i ett mejl. 

Hur föddes idén?

"Idén om att byta ut själva gnagaren i heraldiska vapnet väcktes väl redan förra året när vi moderniserade vår grafiska profil. Men det var å andra sidan aldrig en seriös tanke att revidera kommunvapnet i sig. Men som lite tilltänkt bus kunde det passa perfekt", skriver Simon Roth.

Var det en avsiktlig felskrivning att bävern var Smålands landskapsdjur?

"Ekorren hade först konkurrens av uttern och bävern, men valet föll slutligen på bävern. Vi kände att bävern var lite coolare än uttern. Att sedan göra bävern till Smålands landskapsdjur... ja, det var för att ytterligare skruva till skämtet och göra det uppenbart. Men också för att vi från kommunikationssidan var lite nyfikna på huruvida felet skulle skapa en diskussion eller så i sociala medier". 

Hur tänker ni som kommun kring aprilskämt med tanke på falska nyheter?

"Huruvida källgranskning och kritiskt tänkande behövs där ute bland alla infoströmmar och kanaler – ja, därom råder inget tvivel. Första april blir då ett utmärkt tillfälle för oss alla, även vi som kommun, att kunna bidra till den så att säga träning som behövs. I övrigt ska kommunen naturligtvis alltid hålla sig till saklig och korrekt information", skriver Simon Roth.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt