Annons:

Nytt rekordår för turismen i Vimmerby – så många var här

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nytt rekordår för turismen i Vimmerby – så många var här

Det blev ett nytt rekordår för turismen i Vimmerby 2023. 284 852 gästnätter var det förra året – vilket är drygt 11 000 fler än rekordåret 2022.
– Vi är verkligen jätteglada för det, säger Piroska Kallay på Vimmerby Turistbyrå. 

Annons:

Efter rekordåret 2019 med 260 000 gästnätter kom pandemin och förstörde flera år. Men 2022 blev faktiskt ännu bättre än året innan pandemin. Totalt var det 273 743 gästnätter i kommunen.

Siffror som kunde bli svårslagna – men förra året, eller framför allt sommaren, blev ännu bättre utifrån turister i vår kommun. Totalt sett var det 284 852 gästnätter, vilket är 4,1 procent bättre. 

– Vi är jätteglada för det. Det är jättebra siffror, säger Piroska Kallay på turistbyrån. 

Att den svenska kronan fortsatt var svag kan ha haft stor betydelse. För medan den inhemska turismen minskade något ökade den utländska mycket. 

– Det är inte så konstigt med tanke på att vår svenska krona var ännu svagare gentemot stora länder omkring oss. 

Stor ökning av danska turister

Totalt var det 71 541 utländska gästnätter i Vimmerby kommun 2023. Det stod för en fjärdedel av gästnätterna över hela året. 2022 var det drygt en femtedel. 

Allra störst är fortsatt Tyskland, men danskar stod för en jätteökning under det gångna året.

– Det är inte så konstigt. Det är nära hit, enkelt att vara här och den danska kronan är klart starkare.

Tror du att valutan varit mest avgörande?

– Vimmerby är fantastiskt vill jag säga först, men klart att valutorna påverkar. Vi har enormt mycket att erbjuda i vår kommun och barnfamiljerna vill verkligen komma hit, men gentemot den utländska besökaren är valutan viktig. Vi kan se att de tyskspråkiga marknaderna – Österrike och Schweiz utöver Tyskland – ökade väldigt mycket tillsammans. 

Efter Tyskland och Danmark är Norge på tredje plats.

Kan det bli 300 000?

Att gästnätterna hamnade på en så hög nivå är oerhört viktigt för Vimmerby, anser Piroska Kallay.

– Vi har flest svenska turister, så det är lättare att öka på den utländska marknaden. Samtidigt vill vi behålla och öka den svenska turismen hit också. Det här är viktigt för alla våra företag i Vimmerby med omnejd. Det skapar mycket fler arbetstillfällen och ger ungdomarna sommarjobb samtidigt som andra kan få året runt-anställningar. Det ger också väldigt mycket intäkter till vår kommunen. 

Inför sommarsäsongen 2024 är Piroska Kallay optimistisk.

– Som det låter på företagen inom besöksnäringen, så låter det verkligen bra. Man är på tå och man är laddade för att det ska bli en bra sommar igen. Trots förra sommarens dåliga väder, så ökade vi så här mycket. 

Kan det bli 300 000 gästnätter i år?

– Vi kan hoppas. Vi kan öka på både för- och eftersäsong och förlänga hela säsongen. I juli och augusti är liten marginal det går att öka med, men i maj, juni och september finns det definitivt utrymme för att öka. Det vore kul om vi kan bredda säsongen. 

Känns det som att säsongen är på väg att breddas?

– Det går åt det hållet. Jag känner att det smygökar på både för- och eftersäsong och det välkomnar vi förstås. Det ger en bättre upplevelse för alla om det inte är lika många turister som konkurrerar under högsäsongen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt