Annons:

Gasbussen exploderade utan gas i tanken:

En gasbehållare exploderade i en minibuss tillhörande ett av Kalmar länstrafiks trafikföretag i Nybro på torsdagen. Det är andra explosionen på kort tid och det leder till att både färdtjänst och närtrafik ställs in tills vidare. Foto: Arkivbild

Gasbussen exploderade utan gas i tanken: "Väldigt allvarligt att det händer"

En minigasbuss tillhörande ett av Kalmar länstrafiks trafikföretag exploderade i Nybro i dag. Samtliga 20 fordon av denna fordonsmodell tas ur drift och alla färdtjänstresor och närtrafiken ställs in. 

Annons:

En av Flexbuss i Nybros gasbussar exploderade vid företagets depå i Nybro på torsdagen.

– Som tur har vi inga personskador och vi har tagit samtliga gasfordon av denna modell omedelbart ur trafik. Vi kommer invänta den pågående utredningen och kommer såklart inte förekomma den med några spekulationer. Vi är väldigt tacksamma för att ingen person har skadats och har vårt fokus på våra resenärer och medarbetare, säger Martin Jacobsson, vd på Flexbuss. 

Mattias Ask, trafikdirektör på Kalmar länstrafik, berättar att KLT av säkerhetsskäl för resenärer och förare beslutat att samtliga fordon av aktuell modell ska tas ur trafik omgående. 

– Vi har informerat samtliga trafikföretag om detta och beslutet gäller tills vidare. Det handlar om ungefär 20 fordon som är i drift idag och som inte får fortsätta köra uppdrag för Kalmar länstrafik med anledning av det som har inträffat idag. Det har varit en påverkan på våra kunder som reser med oss och det handlar om särskilda persontransporter, exempelvis färdtjänst och sjukresor. Nu under eftermiddagen har vi omfördelat fordon och säkrat persontransporter för att kunder som har eller hade planerat returresa ska få den utförd och här har vi tagit en direktkontakt med berörda kunder, säger Mattias Ask. 

Färdtjänstresor och närtrafiken ställs in

Det är ett uppdrag som KLT har lyckats lösa under eftermiddagen. Ask meddelar att KLT kommer behöva ställa in flera bokningar av färdtjänst och man tar inte heller emot några nya bokningar av färdtjänst. 

– Vi har fordonsbrist till följd av beslutet att ställa de här fordonen och det gör vi av säkerhetsskäl. Undantaget när det gäller färdtjänsten är kunder som har ett akut behov av färdtjänst, exempelvis om man behöver kunna ta sig till ett apotek för att hämta ut medicin. Vi kommer ta en personkontakt med de kunder som är berörda gällande inställda färdtjänstresor i morgon och man behöver inte ringa eller kontakta oss utan vi tar kontakt med de berörda kunderna när det finns skäl för det. Vi prioriterar sjukresor i första hand och säkerställer att de kan utföras, säger Ask. 

Närtrafiken har varit i begränsad trafik sedan den tidigare explosionsincidenten i Nybro den 28 april. Det är andra gången inom loppet av några veckor som en explosion sker. 

– Närtrafiken ställs nu helt och hållet i hela länet. Från och med nu så är det ingen närtrafik som utförs i länet. När det gäller färdtjänsten och närtrafiken har vi för tillfället ingen prognos för när verksamheten kan vara i ordinarie drift igen. Vi vet att både närtrafiken och färdtjänsten är viktiga för många människor i länet och vi jobbar och gör vårt yttersta för att hitta lösningar så snart som är möjligt, men vi ber att få återkomma om en ny prognos om när vi kan erbjuda färdtjänst och närtrafik fullt ut igen.

 20 fordon tas ur drift

Asks uppmanar invånarna att inte ringa in och boka en ny färdtjänstresa eller närtrafikresa. 

– Vi beklagar att det är så, men vi hoppas på förståelse. Vi gör det för säkerhets skull för våra resenärer och förare. Inom särskilda persontransporter finns det också skolskjutsresor som gäller till för elever med anpassad skolgång och vi räknar med att kunna utföra de skolskyddsresorna imorgon enligt tidigare planering. 

Det är tredje gången som denna fordonsmodell är inblandad i en explosion i Kalmar län. 

– Det har varit samma fordonsmodell i samtliga tre fall nu – både det som var i Västervik för ett år sedan, det som var i Nybro i den 28 april och det som var idag. Mig veterligen har vi inte haft fordonet i bruk i Västervik, utan där har vi kunnat ha närtrafik i Västerviks stad en period. Där kan vi inte fortsätta med den trafiken för att vi behöver omfördela fordonen för att kunna utföra de uppdrag som är mer prioriterade just nu, exempelvis sjukresor, säger Ask. 

20 fordon av den här modellen tas nu ur drift.

– Vi ställde ungefär 50 fordon i samband med den första incidenten och sedan har vi haft ett antal fordon som har kommit igång och som har kunnat nyttjas då att man har kört på bensin och med tömda gastankar. Vi hade cirka 20 fordon igång av den här fordonsmodellen och vi ställer alla nu.

"Kravet att de ska vara tömda på gas"

Vår tidnings uppgifter om att gasbussarna var tömda på gas och körde på bensin bekräftas av både Mattias Ask och Martin Jacobsson. 

– Fordonen har fått framföras med kravet att de ska vara tömda på gas och inte köra på gas utan endast på bensin. Det har varit en förutsättning för att fordonen ska ha kunnat framföras i vår trafik igen. I och med att incidenten har inträffat har vi av säkerhetsskäl valt att ställa fordonen omgående, säger Mattias Ask. 

Martin Jacobsson fyller i. 

– Gastanken till fordonet som var med om dagens olycka tömdes den 30 april. Vi har haft fordonet i trafik sedan dess och det har bara körts på bensin, säger Martin Jacobsson. 

Hur ser ni på att det inträffar en explosion ändå?

– Det är väldigt allvarligt att det händer och vi är väldigt tacksamma för att ingen har skadat sig och för att säkerställa att ingenting ingen ska skada sig så tar vi alla fordon ur trafik av den här modellen för att vi inte vill riskera någonting mer, säger Mattias Ask. 

Hur lång tid kommer det ta innan fordonen är tillbaka i trafik?

– Det kan vi inte svara på idag. Vi har beställt en extern utredning som ska utföras och den ska förhoppningsvis bli klar här i sommar. Nu kommer vi informera utredarna om den här händelsen och vi kommer inte ta tillbaka fordonen förrän den utredningen är klar och vi har mer information på vilka åtgärder vi ska vidta för att det skulle vara 100 procents säkert att de här fordonen skulle kunna nyttjas sig i vår trafik igen. Vi ser väldigt allvarligt på den här incidenten idag och det är ju därför också så vi tar samtliga fordon ur trafik omgående, säger Mattias Ask. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt