Annons:

Viktigt underlag för polisens fortsatta arbete –

Idag skickades polisen och kommunernas trygghetsundersökning ut till 12 000 slumpvis utvalda medborgare. Foto: Polisen

Viktigt underlag för polisens fortsatta arbete – "Ger en väldigt bra bild"

I dagarna får 12 000 personer i Kalmar län polisen och kommunernas trygghetsundersökning i sin brevlåda.
– Resultatet är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott, säger Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna.

Annons:

Vi vaknar till nyheter om sprängningar, skjutningar och gängkriminalitet så gott som varje morgon. Men polisens samlade bild är att utsattheten för brott minskat stadigt under en längre tid.

– Utsattheten för brott minskar i hela landet, Kalmar län är inget undantag. Den uppfattningen får man inte när man hör och läser om alla brott som begås. Men det som drabbar den vanliga medborgaren, som inte är inblandad i brott minskar, säger Mats Trulsson. 

– Så har det varit tidigare i alla fall, tillägger han. I övrigt väljer han att vara sparsam i sina kommentarer kring tidigare upplevelser för att inte riskera att påverka medborgarnas svar.

Hoppas på hög svarsfrekvens

Nu hoppas han på ett stort intresse för att medverka i årets trygghetsundersökning, där slumpvis utvalda ges möjlighet att berätta om sina upplevelser och påverka polisen och kommunens kommande arbete.

Hur viktig skulle du säga att trygghetsundersökningen är för polisens arbete?

– Den är en jätteviktig del av vårt arbete tillsammans med kommunerna, där vi delar på resultaten. En del kanske känner att undersökningar kan bli missvisande, ”Där jag bor är det så lugnt”. Då är det bra att känna till att svaren hamnar i postnumren, vilket gör att man får det nedbrutet på aktuella områden där de tillfrågade bor. I de större städerna som Kalmar och Västervik bryts det ner på flera olika områden, där det känns angeläget att veta tydligare vad som händer, säger Mats Trulsson.

”Få fram det konkreta”

Bland annat vill man ha svar på hur medborgarna ser på eventuella problem i sitt bostadsområde, om de har varit utsatta för brott eller inte under det senaste året, om de känner oro för att utsättas för brott och om man känner sig trygg när man rör sig ute på kvällarna. I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens lokala verksamhet.

– Hela undersökningen bygger på vad man uppfattar i området där man bor, det man själv upplever och ser. Vi vill få fram det konkreta, så folk inte spekulera i det man hört eller andra tycker. Det ger en väldigt bra bild tillsamman med annan information om hur det ser ut.

Hur har gensvaret sett ut tidigare år?

– Det brukar vara bra. Än så länge upplever vi att många vill tala om hur man uppfattar det eftersom polisen och kommunen är avsändare, så i förhållande till många andra undersökningar är det hög svarsfrekvens.

I höst vet vi svaret

Enkäterna skickades ut under måndagen och avslutas efter cirka två månader. Resultatet presenteras senare under hösten.

I polisområde Syd har undersökningen varit årligen återkommande under hela 2000-talet. Nu ska den också införas i hela övriga landet successivt under 2024 och 2025.

– Resultatet är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott i samverkan mellan polis, kommun och andra parter, säger Mats Trulsson.

Fakta

Antal respondenter som får enkät i Kalmar län:

Borgholm 600

Emmaboda 600

Hultsfred 600

Högsby 600

Kalmar 4 500

Mönsterås 900

Mörbylånga 600

Nybro 600

Oskarshamn 1 200

Torsås 600

Vimmerby 600

Västervik 600

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt