Annons:

Ted och Louise har startat gårdsmejeri – mjölken finns nu i butik

Ted Gunnarsson och Louise Glindell från Sjundekvills gård startar nytt gårdsmejeri och har levererat sin första omgång med mjölk till ICA Nära Storebro. Foto: ICA Nära Storebro

Ted och Louise har startat gårdsmejeri – mjölken finns nu i butik

Nu går det att köpa närproducerad mjölk från Sjundekvills gård i Storebro. Den första omgången placerades i mjölkkylen på ICA Nära Storebro i går.

Annons:

Mjölkbönderna Louise Glindell och Ted Gunnarsson driver sedan tre år tillbaka Sjundekvills gård i Storebro och nu väljer de att ta nästa steg. 

De har diskuterat att starta ett eget gårdsmejeri en längre tid eftersom de vill utveckla verksamheten på gården men de har aldrig haft bråttom med satsningen.

De har diskuterat med andra bönder som har startat gårdsmejeri och i somras stod gårdsmejeriet klart.

Förädlar sin egen mjölk 

Ted Gunnarsson vittnar om att det känns som att de har skaffat sig ett nytt jobb.

– Det är både trevligt och positivt, sen innebär det fruktansvärt mycket merarbete. Det känns som att vi har fått ett nytt jobb med hela den här produktionen med tillstånd, kontroller och prover med mera. Det krävs en rätt skaplig insats om man ska satsa på ett gårdsmejeri, det gör sig inte av sig själv, säger Ted Gunnarsson.

De flesta mjölkbönder är fortfarande beroende av stormejeriet Arla men med ökad efterfrågan på lokalproducerat växer gårdsmejerier fram på fler bondgårdar, exempelvis på Sjundekvills gård.

Nu förädlar de sin egen mjölk och de vill öka medvetenheten hos konsumenterna och få dem att inse hur viktigt det är att köpa lokalproducerade produkter.

– Det är det som är den viktigaste biten, säger Ted Gunnarsson och fortsätter:

– Tanken är vi ska splittleverera mjölken, hälften till vårt mejeri och hälften till Arla. Där är vi inte än, nu går i stort sett alla till Arla.

"Är precis i startskedet"

På torsdagskvällen levererade kommunens första småskaliga lokala mejeri den första omgången mjölk till ICA Nära Storebro.

– Vi har pratat med dem i ungefär i ett år. Deras butik ligger ungefär två kilometer från vår gård så det går inte komma att komma mycket närmare. Vi är precis i startskedet och sen ska vi gå ut till fler butiker som är intresserade, säger han.

56 dunkar gick iväg från gårdsmejeriet.

– Vi kör en ny omgång så fort de vill ha mer men först och främst får vi se hur mycket som blir sålt, säger han.

Vad är nästa steg?

– Vi hoppas givetvis att det ger ringar på vattnet och att fler butiker blir nyfikna och vill prova detta. Det är svårt att säga hur det kommer gå, det är konsumenten som styr allting. Man kan ta fram en fin produkt men vill ingen köpa den så går det inte.

"Får ta mig en funderare"

De har fått positiv respons från flera butiker och är långt gångna i diskussionerna med ICA Kvantum Vimmerby.

– Där kommer vi starta inom en snar framtid, vi har fört diskussioner under lång tid. Jag ska ringa och prata med Pelle (Lindqvist) i nästa vecka. Vi vill bli varma i kläderna och se att det går åt rätt håll.

– Ju fler butiker som hakar på desto roligare blir det men när man uppnår gränsen med splittleveransen så får man ta sig en allvarlig funderare. Klippa navelsträngen till Arla skulle inte vara så roligt om det visar sig att det inte funkar i det långa loppet.

Vad har ni fått för respons?

– Det är väldigt många som är positiva och gillar och kommenterar på Facebook. Det är bara hoppas att den positiva responsen betyder att de handlar också. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt