I veckan var det ett rådslag kring livsmedelsstrategin i länet på Näs i Vimmerby. Höll i det hela gjorde Carolina Gunnarsson.
Länets livsmedelsstrategi har funnits i ett antal år. Nyligen hölls det tredje rådslaget – och det var på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.
– Förslaget som kommer fram ska vi ta med oss och förankra, säger Carolina Gunnarsson, områdeschef för hållbarhet och kommunikationer på Regionförbundet.
Hur mår livsmedelsföretagen i Kalmar län? Hur ser kompetensförsörjningen ut? Hur kommer utvecklingen påverka?
En mängd frågor skulle diskuteras grundligt när Regionförbundets livsmedelsstrategi var på agendan på Astrid Lindgrens Näs i veckan. Rådslaget som hölls var det tredje som hållits.
– Intresset har varit väldigt stort och vi har till och med fått lämna återbud. En gång om året samlas alla intresserade och då berättar vi vad som har hänt, diskuterar tillsammans och tar upp om något saknas eller om det är något vi ska ta upp framöver. Huvudfokuset är kompetensförsörjningen, innovation och utveckling och lokal regional matidentitet, säger Carolina Gunnarsson.
Hur ser det ut i länet?
– Baserat på siffror går det bra för livsmedelsföretagen. Vi har diskuterat kompetensförsörjningen, söktrycket till gymnasiet är inte så högt. En annan viktig fråga är innovation och utveckling, samarbetet mellan forskare och universitet. Vi skulle vilja ha mycket mer av det.
Mer stolta
Carolina Gunnarsson tror att många blivit mer stolta under de senaste åren.
– Jag tror att många i länet har rätat på ryggen och insett att det är en bransch som är viktig, som växer och expanderar. Stoltheten är något vi tydligt pekar ut i strategin. Jobbar man som lantbrukare, i kök eller i livsmedelsbutik så är det något att vara stolt över. Syftet med det här rådslaget på Näs är att stärka branschen. Många investerar stort och vi bör försöka hjälpas åt att utveckla den. Branschen är oerhört konkurrensutsatt och duktiga lantbrukare måste vara lika duktiga varje dag.
Vad har den här livsmedelsstrategin gett hittills?
– Det har gett stoltheten och det finns en historia om mat i länet som är viktig att berätta om och som spelar en viktig roll i marknadsföringen. Det finns ett företag i Kalmar som tillverkar falafel av gråärtor från Öland i stället för kikärtor från Mellanöstern och det har åtminstone bidragit till det. Besöksnäringen kan också växa ytterligare genom maten.
"Från jord till bord"
Hur länet ska klara ett eventuellt proteinskifte är också en viktig fråga.
– Vi äter mindre kött och går över till annat, det är trenden. Då behöver man äta baljväxter och bönor. Baljväxter odlas nästan bara på Öland och det gäller att vi är med på det. Vi är ett animaliskt län, men äter vi mindre kött och konsumtionen minskar måste vi anpassa oss. Kalmar län är ett län som producerar mycket kött och mjölk för att det är marker som passar för det. Minskar konsumtionen gäller det att vi är bäst så vi fortfarande får sälja.
På Näs i Vimmerby fanns politiker, kommuntjänstemän, storkökspersonal, besöksnäringen, restaurangägare, företagare, föreningar och jägare på plats.
– Från jord till bord, som vi brukar säga. Även Annika Svantesson från näringsdepartementet är här för att ge oss en nationell lägesrapport.
Samma upplägg
Efter rådslaget ska tankar och idéer bli verkligheten.
– Vi hade samma upplägg förra året och resultatet som vi kommer fram till får alla dokumentation kring och så tar vi med det till nästa steg. Vi ska förankra och ta med oss, det är ett rådslag, så det handlar inte bara om att lyssna.