Annons:

HULTSFRED STÄNGER SIN FLYKTINGMOTTAGNING

Hultsfred kommun stänger sin flyktingmottagning för nybesök. Foto: Hultsfred kommun

HULTSFRED STÄNGER SIN FLYKTINGMOTTAGNING

Hultsfreds kommun tar nu till drastiska åtgärder för att minska trycket i flyktingkrisen. Kommunen stänger ned sin flyktingmottagning för nybesök på obestämd tid.
"Oavsett hur många utredningar som behandlas inom flyktingmottagande så ökar antalet nya ansökningar i hög takt", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons:

Hultsfred har tagit emot ett stort antal asylsökande under många år och har flera asylboenden i kommunen. En tredjedel av eleverna i skolan är utlandsfödda – och antalet nya ansökningar ökar. 

Så här beskriver kommunen situationen:

"Hultsfreds kommun har ett mycket starkt inflöde av människor som själva väljer att bosätta sig i kommunen.  Det stora inflödet gör att såväl skola som socialtjänst upplever ett stort tryck. Lärarna upplever att de inte räcker till och att det är svårt att bedriva undervisning som tillgodoser alla. Handläggarna inom flyktingmottagning upplever en ständig ångest för att högen av ansökningar aldrig minskar oavsett hur hårt de jobbar. Vetskapen om att utsatta människor blir utnyttjade av oseriösa hyresvärdar och att människor far illa ökar pressen på handläggarna ytterligare. Ibland är det så hårt tryck att de inte minns vilka personer de träffat, och handläggarna lever i en ständig känsla av att det aldrig tar slut."

"Mycket ont i hjärtat"

Kommunen har nu bestämt sig för att stänga flyktingmottagningen på obestämd tid. Människor som behöver hjälp kommer att hänvisas till hjälporganisationer som Frivilliga resursgruppen och kyrkan.

– Vi tvingas ta bort den sista livlinan för människor som redan har en utsatt tillvaro. Det gör mycket ont i hjärtat att det nu gått så långt att grundvalarna för trygghet i det svenska samhället ska behöva ruckas på., säger Ann-Gret Sillén, socialchef. 

"Redan på väg att sjunka"

Kommunen vill även att Migrationsverket lämnar tillbaka sina lägenheter i bostadsområdet Stålhagen i Hultsfred, att staten ser till så att alla kommuner följer bosättningslagen samt att lagen om eget boende, ebolagen, tas bort.

Migrationsverket har redan sagt nej till att lämna asylboenden i Stålhagen.  

– Migrationsverket fortsätter att låta människor bosätta sig i kommuner som redan är på väg att sjunka, säger Robert Andersson, sektionschef IFO arbete och integration.

"Gör det omöjligt"

Kommunen upplever att det är omöjligt att arbeta med integration för närvarande.  

– Inflödet av människor gör det omöjligt att ta hand om  människor som vi redan tagit emot, och vill ta ansvar för. Om vi ska kunna arbeta med långsiktig integration i vår kommun så ser vi snart ingen annan utväg än att Hultsfreds kommun inte längre kan lyda under lagen om eget boende, ebolagen, säger Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande. 

I december 2015 stängde kommunen sitt mottagande av ensamkommande barn.

Enligt Migrationsverkets statistik har Hultsfreds kommun tagit emot 817 asylsökande under de senaste 24 månaderna. Kalmar kommun ligger på 615.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt