Annons:

Elisabeth och Patrik Axelsson har mycket intressant på gång under de kommande åren på Axelssons i Aby. I går mottog paret kultur- och byggnadspriset. Foto: Ossian Mathiasson

AXELSSONS I ABY GÖR SIN STÖRSTA INVESTERING NÅGONSIN NÄSTA ÅR

Axelssons i Aby känner stark framtidstro och kommer under nästa år göra sin största investering någonsin.
De ska investera tio miljoner kronor i ett nytt potatispackeri.
– Vi känner att det är så rätt, säger Patrik Axelsson, vd för Axelssons i Aby.

Annons:

Patrik och Elisabeth Axelsson är tredje generationen på Kronogården och företaget har odlat potatis på gården i över 90 år. 

Företaget är i ständig utveckling och använder sig gärna av den senaste tekniken.

Nu ska Axelssons i Aby satsa på nytt och man gör det rejält.

Under 2018 ska de investera tio miljoner kronor i ett nytt potatispackeri som ska stå klart under nästa år.

– Försäljningen av potatis går jättebra, vi har ökat vår försäljning med tio procent i år jämfört med föregående år. Vi går mot ett riktigt bra resultat och vi bönder brukar klaga men i år gör vi inte det. Det gör att vi ska investera hela resultatet och ännu mer därtill i ett nytt potatispackeri, säger Patrik Axelsson.

Kapaciteten kommer tredubblas

Det är företagets överlägset största investering någonsin och Patrik Axelsson berättar att satsningen kommer leda till förbättringar på många sätt.

– I potatispackeriet ska vi investera i en optisk sortering, det är en maskin som kommer sortera och packa potatisen och plocka bort dåliga knölar. På det sättet tar vi bort det monotona och slitsamma arbetsmomentet för en person som tidigare stått där och gjort det jobbet, säger Patrik Axelsson.

De kommer tredubbla kapaciteten i och med denna satsning.

– I dagens läge packar vi 80 ton potatis i veckan och det måste vi göra med skiftkörning. Nu kan vi gå ner på vanlig arbetstid med vår satsning. Om några år vill jag att vi kan packa några ton till och då handlar det om att sälja. Vi kan inte bara producera, säger Axelsson.

Vattenborstning ska sättas in

I slutet av förra året blev livsmedelsupphandlingen klar för sex kommuner som ingår i arbetet för att man ska öka andelen lokalt producerade varor. 

Axelssons i Aby är en av flera lokala producenter som finns med i kommunernas mathantering.

– Trenden med att servera oskalad potatis i kommunala kök är väldigt stark för stunden och upphandlingen gjordes på ett väldigt bra sätt. Det gör att vi ska leverera mycket tvättad potatis och för det kommer vi sätta in en vattenborstning så potatisen kommer bli ännu renare. Vi har även fått landsbygdsstöd med 600 000 kronor för den här investeringen.

Och mycket mer är på gång.

De ska investera i gårdsbutiken, göra försäljningsytan större och bygga ut så att de kan ha ett café i anslutning till butiken. Det kommer också bli en matstudio där de ska bygga ett kök för att kunna ha utbildningar för både konsumenter och frukt- och gröntpersonal.

– Potatispackeriet börjar vi med under första halvåret 2018 och ska vara klart under nästa år. Under andra halvåret eller 2019 ska vi göra gårdsbutiken och matstudion.

Investering i nya tunnlar

De tio vita odlingstunnlarna som täcker runt en hektar och är hem till 45 000 jordgubbsplantor gjorde succé. De första jordgubbarna kom redan i maj.

– Tunnlarna var jättelyckat för oss, vi förlängde säsongen och plockade jordgubbar i tre månader.

De har nu bestämt för att investera i nya odlingstunnlar till 2019.

– Ja, vi ska utöka tunnlarna. Vi satte ett hektar först och till 2019 ska vi fördubbla det. Det blir alltså två hektar till 2019 så det är mycket som händer – potatispackeriet, gårdsbutiken och fler odlingstunnlar.

– Det blir jättemycket investeringar nästa år och även under 2019. Det känns helt rätt och intresset för lokal mat är större än någonsin.

"Det ger en kick"

På måndagskvällen tilldelades Axelssons i Aby och ÖSK:s arbete med Mimerparken årets miljö- och byggnadspris.
Axelssons i Aby fick priset för sin satsning på växthus för jordgubbsodling.

– Det ger en kick när man får en sån här utmärkelse. Man vill satsa vidare och blir ännu mer övertygad om att vi gör rätt saker. Det är hedrande, säger Patrik Axelsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt