Annons:

Dolk om nämndens beslut 2013:

Sara Dolk säger att verksamheten har förändrats. Därför stämmer inte Samuelssons bygglov från 2013. Foto: Simon Henriksson

Dolk om nämndens beslut 2013: "Verksamheten har ändrats"

2013 fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om bygglovsförändringen för Vimmerby Bed & Breakfast. Nu stängs verksamheten för att den saknar bygglov. – Mycket kan förändras på ett och ett halvt år, säger stadsarkitekten Sara Dolk.

Annons:

Dagens Vimmerby har gått igenom protokoll från miljö- och byggnadsnämnden och hela fastigheten, som på kommunspråk heter Fjärrvärmeverket 3, fick bygglov för vandrarhemsverksamhet redan 20 mars 2013. I protokollet från det efterföljande tekniska samrådet deltog representanter från räddningstjänsten och byggnadsförvaltningen – och inget krav på ytterligare handlingar ställdes till Henrik Samuelsson.

Nu stängs verksamheten, bland annat, för att den saknar bygglov. Enligt Sara Dolk på miljö- och byggnadsförvaltningen har Henrik Samuelsson haft mer än hälften av de asylsökande på ytor som saknar bygglov. 

– För vandrarhemsdelen har han fått godkänt för vandrarhem. Det är den delen som är på markplan, men inte för det andra. Mer än hälften av människorna har bott på ytor som saknar bygglov. Det handlar om industrilokal och källarlokal, säger Sara Dolk. 

Enligt nämndens beslut från 2013 har han bygglov för hela fastigheten?

– Det är ett och ett halvt år sedan och på den tiden kan mycket hända. Nu är det en annan verksamhet och då måste det uppdateras. När en verksamhet byter art ska det uppdateras. 

Räcker inte bygglov för vandrarhemsverksamhet om man ska ha ett asylboende? 

– Verksamheten har förändrats. Människor ska kunna vistas där och vara säkra på att kunna andas och att det inte är en dödsfälla. Det är därför planen finns till. 

Kan få tillfälligt bygglov

Henrik Samuelsson kan nu försöka förändra bygglovet. 

– Alla handlingar måste komma in och han måste söka det. Sedan är det tio veckor. 

Är det aktuellt att ge Samuelsson tillfälligt bygglov?

– Om han söker för det, så ja. Stämmer det enligt detaljplan att ha vandrarhem, då finns förutsättningarna för lov. Söker han för tillfälligt bygglov så kan han få tillfälligt bygglov. 

Enligt Sara Dolk har ventilationen varit mycket usel på boendet. Det visar tillsynen.

Är det andra krav för ventilationen för ett asylboende än ett vandrarhem?

– Ventilationskrav avgörs av hur många som bor där. Antalet människor i det här fallet förändrar. 

Sannolikt med sanktionsavgift

Henrik Samuelsson menar att kommunen slarvat bort dokument. 

– Jag tycker att han kan skicka in dem igen då, för har han papprena kan han ju skicka in dem igen. Vi har de dokument vi har och allt scannas in, säger Dolk. 

Det är sannolikt att Henrik Samuelsson kommer att få sanktionsavgifter för den tid han använt vandrarhemmet som asylboende. 

– Det är nämnden som tar sådana beslut och det kommer upp på decembernämnden sannolikt. Det kommer att baseras på den areal som olovligen uttnytjats. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt