Annons:

Stadsarkitekten: ”Vi tolkar lagen olika”

Stadsarkitekten Sara Dolk menar att lagen går att tolka olika. Foto: Simon Henriksson

Stadsarkitekten: ”Vi tolkar lagen olika”

Förra veckan rev Länsstyrelsen upp miljö- och byggnadsnämndens beslut att bötfälla Henrik Samuelsson med drygt 600 000 kronor. Stadsarkitekten Sara Dolk menar att länsstyrelsen gjort en annan bedömning.

Annons:

I november fick företagaren Henrik Samuelsson sitt asylboende Vimmerby Bed & Breakfast stängt av Räddningstjänsten och miljö- och byggnadsnämnden. Ett av skälen var att Samuelsson använde ytor till boende som inte var godkända enligt bygglovet för fastigheten.

I december fastställde miljö- och byggnadsnämnden en byggsanktionsavgift på drygt 600 000 kronor. Den avgiften rev länsstyrelsen upp förra veckan, med motiveringen att felet redan hade rättats av fastighetsägaren.

Stadsarkitekten Sara Dolk har varit delaktig i hela processen. Hon kommenterar länsstyrelsens beslut så här:

– Vi verkar vara helt överens om att överträdelsen är begången och de ytor som använts för den olovliga verksamheten. Det som våra uppfattningar skiljer åt är själva ”rättelsen”. Plan- och bygglagen har en förmildrande paragraf att rättar man till felet och återställer till ursprunget innan nämndedagen så har man gjort en rättelse och avgift kan ej tas ut. Länsstyrelsen anser att i och med att alla människor var utflyttade på nämndedagen så är brottet ”sonat”. Trots det stod alla olovligt uppförda väggar, ändringar av ventilation med mera i byggnaden fortfarande kvar på den aktuella nämndedagen. Det är alltid de fysiska överträdelserna som brukar bedömas när något olovligt utförts, och så gjorde vi i våran bedömning.

Hade ni inte koll på regelverket? 

– Vi har koll på regelverket, men lagen är aldrig svart eller vit. Detta är en bedömningsfråga om huruvida det olovligt utförda var återställt eller ej.

Kommer ni att överklaga beslutet? 

– Vi har inte hunnit resonera kring domen ännu, för oss är det viktigaste åtgärdat och byggnaden är nu säker att vistas i.

Det här är tredje gången som Henrik Samuelsson får rätt mot miljö-och byggavdelningen i Vimmerby. Enligt Sara Dolk behandlas Samuelsson som alla andra. 

– Vi tar våra beslut efter de överträdelser som begås oberoende av vilken person det är som utfört det olovliga. Några beslut vinner laga kraft och några beslut blir upphävda. Så kommer det vara hela tiden, det är inget konstigt med det. Sveriges lagar är skrivna med viss tolkningsmån, i detta fallet tolkar vi ordet ”rättelse” olika.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt