Annons:

”Sökte bara bygglov för en del av fastigheten”

Stadsarkitekten Sara Dolk förklarar varför Henrik Samuelsson bara har bygglov för vandrarhemsverksamhet i en del av fastigheten. Foto: Simon Henriksson

”Sökte bara bygglov för en del av fastigheten”

Henrik Samuelsson fick bygglov för sitt vandrarhem under 2013. Men bygglovsändringen gällde inte hela fastigheten. – När man söker ett bygglov gäller det för de ritningar till ärendet som visar vilka delar lovet omfattar, säger miljö- och och byggförvaltningens stadsarkitekt Sara Dolk.

Annons:

79 personer bodde i delar av Vimmerby Bed & Breakfast som inte var godkända för bygglov. När Henrik Samuelsson ansökte om att ändra verksamheten till vandrarhem sökte han inte för hela fastigheten.

– När man söker ett bygglov gäller det inte automatiskt för alla delar av fastigheten. Det gäller för de ritningar i ärendet som skickas in. Den enda ritningen som finns är för huskroppen som ligger längs med Vimmerbyallén. Där har Henrik Samuelsson bygglov för vandrarhem. I övrigt så är det massa olika verksamheter i den här fastigheten, som tvätteri och lager.

Ett bygglov för vandrarhem behöver inte förändras för att ägaren tar emot asylsökande.  

– Det är helt okej, men trots att man har bygglov så gäller de andra lagarna om att det ska vara okej med brandskydd och ventilation.

Inte mätt ventilationen

Miljö- och byggförvaltningen har också anmärkt på ventilationen på Vimmerby Bed & Breakfast, men några mätningar har man inte gjort.

– Vi kunde konstatera att den var urdålig och ägaren är skyldig att mäta det här. Henrik kommer att få ett föreläggande om att justera ventilationen i den del där han har bygglov.

Samuelsson har tidigare sagt att han ska ansöka om tillfälligt bygglov, men hittills har inte miljö- och byggförvaltningen fått in några dokument.

– Boende strider inte mot detaljplanen, så vi kan inte säga nej, men bygglovet ställer krav på brandsäkerhet och annan lagstiftning.

Gick på Räddningstjänstens linje

Miljö- och byggförvaltningen har varit inblandad i flera processer med Henrik Samuelsson under de senaste åren. Samuelsson har påstått att det rör sig som en ”personlig häxjakt”

– Jag kommenterar inte det överhuvudtaget. Vi tittar på lagkraven, det är det enda.

Länsstyrelsen ska nu avgöra ärendet. Ett liknande fall finns från Gästrikland, där Räddningstjänsten krävde Migrationsverket på åtgärder för ett asylboende i Älvkarleby. I det fallet gick Länsstyrelsen i Uppsala län, Förvaltningsrätten i Uppsala och Kammarrätten i Stockholm på Räddningstjänstens linje. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt