Annons:

Julkabarén på gymnasiet möts av kritik – anklagas för inslag av rasism

Vimmerby gymnasiums julkabaré anklagas för rasism efter att elever reagerat starkt på två scener under showen. Foto: Ossian Mathiasson

Julkabarén på gymnasiet möts av kritik – anklagas för inslag av rasism

Vimmerby gymnasiums julkabaré möts av kritik efter att elever anser att showen innehåll både rasistiska och främlingsfientliga inslag.
– De hånade människor som har svårigheter med det svenska språket, säger en elev till Dagens Vimmerby.

Annons:

Eleverna på Vimmerby gymnasium har gått på ledighet över jul och nyår. 

Som avslutning på höstterminen arrangerade ett 40-tal elever, lärare och danspedagoger en julkabaré för alla elever på gymnasiet.

Temat var en resa till semesterparadiset Thailand, några elever vann en miljon kronor på en trisslott och tog med sig ett stort gäng elever på utlandsresan till Thailand.

Publiken fick bevittna hela resan från start till mål – och det blev en hel del kända inslag från framför Sällskapsresan där Stig-Helmer och company reser med charterbolaget Suntrip till Gran Canaria.

Reagerade på två scener

Efter showen har två scener väckt reaktioner hos en elev som tagit kontakt med Dagens Vimmerby.

– Jag tycker att julkabarén innehöll både rasistiska och främlingsfientliga inslag vid två tillfällen under showen, säger eleven som själv går på Vimmerby gymnasium.

Den första scenen ägde rum när eleverna anlände till hotellet i Thailand och skulle checka in.

– En av deltagarna som checkade in pratade inte så bra svenska och då sa den andra deltagaren bredvid i receptionen att hon var ”dum i huvudet”. Bara att hon bröt på svenska var som ett hån mot alla som inte kan så bra svenska, säger eleven.

Mot slutet av showen hade reseledarna anordnat en talangtävling med tre bidrag och då reagerade eleven på nytt.

– Det var samma deltagare som denna gång försökte sjunga en låt med thailändsk brytning. Det var tydligt att de hånade folk som har svårigheter med det svenska språket.

"Skrev att vi var lättkränkta"

Efter showen visade hon sitt missnöje mot showen på sociala medier och tyckte inte att det var okej.

Då skrev en av showdeltagarna till eleven. 

– Personen skrev att vi var lättkränkta och att de hånade svenskar också, det var ingen bra respons. Själv showen var inte dålig, det var bara de här två delarna som inte var okej. De har kränkt thailändare och folk som inte kan så bra svenska och inte har den perfekta svenska dialekten. Det var det som jag och några andra tyckte var fel.

Hur var dina reaktioner när det hände under showen?

– Jag och en kompis som satt bredvid varandra blev förvånade när det första hände med att en person inte skulle prata så bra svenska, då tittade vi på varandra och sa ”vad är det här?”. Vi kollade då på alla lärare och det enda de gjorde var att skratta, vi blev chockade över att de kunde tillåta det, säger eleven och fortsätter:

– De fick det att se ut som att det var okej att folk kunde skratta åt folk som har brytning. De gjorde narr av folk som inte kan prata så bra svenska och härma folk som har brytning. Det kändes som ett hån och en kränkning.

Är det många som tycker likadant som dig?

– Ja, jag kan fixa en namnlista om du vill.

"Rädda för att få kritik"

Eleven har varit i kontakt med deltagare i showen som inte heller tyckte att just dessa delar var okej.

– Jag har pratat med några stycken och de tyckte inte det var okej. De vågade dock inte säga något, de var rädda för att få kritik. Det är det man brukar få.

Har ni pratat med någon av de som gjorde showen?

– Nej, det har jag inte gjort. När jag skrev med personen som tyckte att vi var lättkränkta så kände jag väl inte att det var värt att ta upp det med fler eftersom kritiken mot mig kan bli hårdare.

LÄS ÄVEN: Här kan ni läsa hur rektorn Louise Andersson ser på kritiken

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt