Annons:

Louise Andersson, rektor på Vimmerby gymnasium, tycker inte att julkabarén hade några inslag av rasism utan att det var en trevlig show. Foto: Ossian Mathiasson

Rektorn efter anklagelserna: ”Reagerade inte på någonting felaktigt”

Elever på Vimmerby gymnasium anklagar julkabarén för att ha hånat människor som har svårigheter med svenska språket.
Louise Andersson, en av tre rektorer på gymnasiet, håller inte med.
– Jag såg showen och reagerade inte på någonting felaktigt, säger hon till Dagens Vimmerby.

Annons:

Två scener under Vimmerby gymnasiums årliga julkabaré väckte reaktioner hos en elev som tyckte att de hade en rasistisk och främlingsfientlig ton. 

Temat var en resa till semesterparadiset Thailand och det första som blev ett samtalsämne var att en av deltagarna bröt på svenska vid incheckningen och den andra deltagaren bredvid i receptionen sa att personen var ”dum i huvudet”.

Mot slutet av showen anordnades en talangtävling och då var det samma deltagare som denna gång försökte sjunga en låt med thailändsk brytning.

Eleven i publiken reagerade och tyckte att det var tydligt att de hånade folk som har svårigheter med svenska språket.

"Olyckligt missförstånd"

Louise Andersson är en av tre rektorer på gymnasiet och hon såg showen som enligt henne var gjord på ett bra sätt. 

– Jag tänkte inte alls på att det var något fel på de två scenerna. Jag tycker att de drev med svenska turister under stora delar av showen och visade hur man kan bete sig på ett flygplan och när man väl är utomlands. De gjorde det på ett ganska ironiskt sätt. Jag kan inte tycka att showen hade några fel, säger Louise Andersson.

Hur upplevde du de här inslagen?

– Jag tänkte inte något speciellt när de där två scenerna framfördes. Det var en trevlig julshow, säger Louise Andersson.

Hur allvarligt är det att elever känner sig kränkta av showen?

– Det är jättesorgligt om de känner så på grund av det här. Det är jättetråkigt men jag tror absolut inte att eleverna som har skrivit manus hade någon tanke på att håna folk som pratar svenska med brytning. Det har blivit ett olyckligt missförstånd, så upplever jag det.

Fanns det rasistiska inslag i kabarén?

– Nej, inte när jag var där. Det var mer jubel och applåder och en mycket trevlig stämning. Jag blev ny rektor på gymnasiet i höstas så jag har inte sett någon julshow tidigare men det var ett trevligt inslag som julavslutning.

Frågan ska tas vidare

Efter showen har inte skolledningen tagit emot några klagomål. 

– Nej, det är ingen elev som har sagt något till oss. Är det något som händer så vill vi jättegärna att de kommer till oss rektorer och pratar, då kan man föra en sund dialog kring det. Det som vore tråkigt är om det leder till att en trevlig tradition bryts.

Kommer ni att ta frågan vidare och prata om det?

– Jag tänker att man kan lyfta det med de som har varit med och gjort julkabarén och fråga hur de upplevde det som tagits upp. Hade de hakat upp sig på något så är jag säker på att de hade valt att lyfta bort det. Vi ska lyfta frågan, det behöver vi göra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt