Annons:

VBB: ”Räddningstjänsten tyckte att dörrstängare var fullkomlig överkurs”

Räddningstjänsten tyckte inte att vi behövde dörrstängare. Det säger VBB:s verksamhetschef Nina Karlsson. Nu har Räddningstjänsten stängt verksamheten - bland annat för att dörrstängare saknas. Foto: Linus Johansson

VBB: ”Räddningstjänsten tyckte att dörrstängare var fullkomlig överkurs”

Dörrstängare är ett lagkrav i boenden med utrymning mot en korridor. Vimmerby Bed & Breakfasts Nina Karlsson hävdar nu att boendet avstod från dörrstängare efter inrådan från Räddningstjänsten. – Räddningstjänsten tyckte att det var fullkomlig överkurs, säger Nina Karlsson, som styrt verksamheten på Vimmerby Bed & Breakfast.

Annons:

En viktig punkt bakom stängningen av Vimmerby Bed & Breakfast är avsaknaden av dörrstängare. Det är ett lagkrav för boenden med utrymning mot en korridor. Skälet är förstås att dörrarna ska slås igen automatiskt för att eventuell rök inte ska spridas till andra områden i fastigheten.

Vimmerby Bed & Breakfast har inte haft några dörrstängare till rummen på boendet. Ägaren Henrik Samuelsson och verksamhetschefen Nina Karlsson hävdar nu att bristen beror på samma Räddningstjänst som nu valt att stänga boendet.

När verksamheten öppnades ansåg Räddningstjänsten att dörrstängare inte behövdes.

– När vi skulle öppna Vimmerby Bed & Breakfast för ett och ett halvt år sedan diskuterade vi det med Roger Linder (brandmästare). Han tyckte att det var fullkomlig överkurs. Hade Roger sagt att vi måste ha dörrstängare så hade de redan suttit där. Man kan inte svänga såhär, säger Nina Karlsson som är upprörd:

– Vi har haft en bra dialog med Räddningstjänsten tidigare, men nu är jag helt skogstokig. Även om de har hakat upp sig på dörrstängare plötsligt så behöver man inte stänga verksamheten på grund av det. Var var de i somras när vi hade över hundra turister här?

Installeras under dagen

Nina Karlsson hoppas att dörrstängarna ska vara installerade redan idag.

– Vi har beställt och kommer leveransen så sätter vi dit dem. Det är inga konstigheter.

Karlsson hävdar att alla brandsäkerhetsåtgärder som vidtagits är efter Räddningstjänstens anvisningar.

– Varje ställe där det står en brandsläckare och där det står skyltar är helt enligt Räddningstjänstens anvisningar. Alla dörrar har magnetlås och det är på Räddningstjänstens begäran.

Räddningstjänsten har även anmärkt på att flera nödutgångar var låsta.

– Bredvid den dörr som de har anmärkt på sitter det en knapp som man kan trycka på vid nödläge. Då öppnas dörren. Vi kunde ha förtydligat knappen med en pil, men det kan vi fixa fort. Man behöver inte skicka ut 143 personer för det. Den utrymningsvägen är i princip bara avsedd för två mindre rum och båda har utrymningsväg i rummen. Alla rum har öppningsbara fönster som man kan ta sig ut genom. Varje rum har även dörrar som står emot brand i 60 minuter och det finns flera utrymningsvägar var man än är i huset. Var man en vänder sig om ser man utrymningsskyltar.

Dagens Vimmerby har sökt brandmästaren Roger Linder, som enligt uppgifterna var med på mötet. Hur räddningschefen Stefan Larsson ser på kritiken berättar Dagens Vimmerby om senare under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt