Annons:

Räddningschefen: ”Kan bara konstatera att det är ett lagkrav”

Dörrarna på Vimmerby Bed & Breakfast saknar dörrstängare, vilket lagen kräver. Foto: Vimmerby Bed & Breakfast

Räddningschefen: ”Kan bara konstatera att det är ett lagkrav”

Stefan Larsson dementerar inte uppgifterna om att Räddningstjänsten i Vimmerby ansåg att dörrstängare inte behövdes på Vimmerby Bed & Breakfast. – Jag kan bara konstatera att det är ett lagkrav, säger Stefan Larsson.

Annons:

Det var för ett och ett halvt år sedan som Räddningstjänsten inspekterade brandsäkerheten på Vimmerby Bed & Breakfast. Enligt vandrarhemmets verksamhetschef Nina Karlsson diskuterades dörrstängare – men vandrarhemmet avstod för att köpa in några eftersom Räddningstjänsten ansåg att det var ”fullkomlig överkurs”.

Men förra veckan var avsaknaden av dörrstängare en av anledningarna till att Vimmerby Bed & Breakfast stängdes.  

– Jag vill inte säga emot det. Jag tillträdde för ett och ett halvt år sedan och jag kan inte uttala mig om vad som är sagt på rak arm. Jag kan bara konstatera att det är ett lagkrav. Det gäller för all form av boendenäring och hotellverksamhet där man har utrymning mot en korridor. Om det brinner ska man inte kunna springa ut från sitt rum utan att dörren stängs. Jag har inte heller grävt i historien, utan tittat på hur det ser ut här och nu.

Ingen ny tillsyn

Vimmerby Bed & Breakfast vänder sig också mot Räddningstjänstens påståenden om att flera utrymningsvägar var blockerade eller låsta.

– Det var flera dörrar som var låsta. Vid en av dem fanns det en knapp bredvid, ja, men den var inte uppmarkerad. På andra ställen saknades det sådana knappar.

Stefan Larsson anser att det inte går att fokusera på delar av kritiken som riktas mot Vimmerby Bed & Breakfast i Räddningstjänstens föreläggande.

– Man måste titta på de här bristerna som en helhet och inte fastna i ett eller två av felen. Åtgärder man de grejerna så kvarstår det fortfarande att man måste uppvisa ett systematiskt brandskyddsarbete. Jag tror att det är svårt att fixa allt med en gång. För det systematiska kvalitetsarbetet är det nio olika punkter som ska uppfyllas.

Samuelsson hävdar att handlingarna lämnats in?

– Jag har ingenting inlämnat. Det fanns en skriftlig redogörelse för brandskyddet 2009, men då var det en helt annan verksamhet. Då var det ett lager. Nu är det ett vandrarhem och brandskyddsredogörelsen måste skickas in när man ändrar verksamhet.

Räddningstjänsten kommer inte att genomföra någon ny tillsyn förrän länsstyrelsen sagt sitt.

– Det är upp till dem att titta på det här. Jag vill inte gå händelserna i förväg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt