Annons:

Nu höjs polislönerna rejält –

Polislönerna i Sverige höjs med 5,4 procent i genomsnitt. Foto: Polisen

Nu höjs polislönerna rejält – "Jag är mycket glad"

Lönerna i poliskåren har varit flitigt debatterade under en längre tid. I dag kom Polismyndigheten överens med Polisförbundet om ett nytt löneavtal som ger ökningar på 5,4 procent i genomsnitt.
– Avtalet är ett viktigt steg på vägen, men vi kommer att behöva göra mer i kommande lönerevisioner, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Annons:

Cirka 20 000 poliser omfattas av det nya löneavtalet. Avtalet gäller mellan 2017-2020 och beskrivs som "ett tydligt steg på den uppvärderingsresa som behövs för att göra polisyrket mer attraktivt".

Avtalet innebär i ett första steg att två lönerevisonstidpunkter slås samman till en med utbetalning från den 1 april 2018. Polislönerna kommer i denna sammanslagna revision att öka med i genomsnitt 5,4 procent. I detta ligger också en fortsatt satsning på de poliser som tjänstgjort minst fem år och tjänar mindre än 28 500 kronor.

Därutöver införs särskilda tillägg för dem som arbetar i de särskilt prioriterade områdena. Avtalsperiodens andra lönerevision är den 1 oktober 2019.

"Sveriges poliser har halkat efter"

Rikspolischefen Dan Eliasson är nöjd över uppgörelsen: 

− Jag är mycket glad över att vi genom det här avtalet tar ännu ett steg i vårt långsiktiga arbete med att uppvärdera polisyrket för att säkra den framtida kompetensförsörjningen av svensk polis. Regeringens ekonomiska tillskott till polisen har gett myndigheten möjlighet att ta detta steg. Avtalet är ett viktigt steg på vägen, men vi kommer att behöva göra mer i kommande lönerevisioner, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Det är även Polisförbundets ordförande Lena Nitz: 

− I och med det här avtalet har uppvärderingsresan av polisyrket påbörjats. Vi är också överens om fortsatta satsningar på polislönerna. Men samtidigt är vi fortfarande långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den akuta polisbristen. Sveriges poliser har halkat efter under lång tid och detta avtal kommer att behöva följas av fler satsningar för att höja yrkets attraktivitet och mota polisbristen. Polislönerna måste stå i proportion till den kompetens, det ansvar och de tuffa arbetsvillkor poliser har. Vi kommer noggrant att följa, utvärdera och påverka hur utfallet blir på nationell och regional nivå, säger hon. 

Fakta

Avtalet i korthet: 

- Löneökningarna i periodens första lönerevision är i genomsnitt 5,4 procent. 

- I arbetet med tydliggörande av karriär- och utvecklingsvägar fokuseras inledningsvis på poliser i yttre tjänst. Särskilda medel har avsatts för att stärka sakligheten i lönesättningen inför sjösättningen av den nya systematiken. 

- Löneökningarna i periodens andra lönerevision kommer att vara beroende av behovet och myndighetens ekonomiska förutsättningar.

- Ett tillägg inrättas för dem som arbetar mot problembilden i de särskilt prioriterade områdena.

- Ett nytt sätt att förlägga arbetstider ska prövas i syfte att under brottsfrekvent tid bättre tillgodose allmänhetens behov av poliser och för att stärka polisernas arbetsmiljö. 

- Systematiken för polisernas tjänstegrader och möjligheten till införande av ytterligare gradbeteckningar ska ses över.

Källa: Polisen

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt